Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trumpista, szélsőjobboldali elnöke lehet Argentinának

Létrehozva:

A szélsőjobboldali Javier Milei pártjának előretörését jelzi a vasárnap Argentínában megrendezett elnöki előválasztás.

Javier Milei, Donald Trump korábbi amerikai elnök nagy tisztelője szerint Argentína központi bankját be kell zárni, a klímaváltozás hazugság, a szexuális felvilágosítás családellenes trükk, az emberi szervek eladását legalizálni kell és meg kell könnyíteni a magánszemélyek számára a fegyverviselést.

Vasárnap estig a mintegy 35 millió szavazásra jogosult argentin állampolgár több mint 60 százaléka adta le szavazatát. A hivatalos jelentések szerint a szavazóhelyek mintegy 85 százalékában már feldolgozták az eredményeket, és ezek alapján az összes szavazat körülbelül 31 százalékát kapta Milei. A jelenleg hatalmon lévő balközép, a peronista vonalat képviselő kormánykoalíció 27 százalékot, a legnagyobb ellenzéki koalíció, az Együtt a változásért pedig 28 százalékot szerzett.

A kormánykoalíció elnökjelöltje Sergio Massa gazdasági miniszter, az Együtt a változásért elnökjelöltje pedig Patricia Bullrich lett, aki korábban belügyminiszter is volt.

Alberto Fernández argentin elnök már áprilisban bejelentette, hogy nem indul újra az őszi választáson. A választást október 22-én tartják Argentínában, Fernández elnök mandátuma pedig december 10-én jár le.

Argentínában 2009-ben vezették be az előválasztás intézményét, amelynek keretében a választópolgárok dönthetnek arról, hogy kik legyenek azok a jelöltek, akik összemérik erejüket a tényleges elnök-, illetve parlamenti választások első fordulójában.

A választók vasárnap 17 elnökjelöltre szavazhattak. Az októberi választáson minden olyan jelölt elindulhat, aki az előválasztáson megszerzi az érvényes szavazatok legalább 1,5 százalékát.

Az 52 éves Mileinek, aki 2021 óta tagja az argentin képviselőháznak, nem volt kihívója A Szabadság Előretör (La Libertad Avanza) nevű pártjában.

(Kiemelt képünk: Javier Milei argentin szélsőjobboldali libertárius közgazdász és elnökjelölt nővérével, Karina Milei-vel ünnepli az előválasztás eredményét Milei Buenos Aires-i főhadiszállásán 2023. augusztus 13-án. A szélsőjobboldali libertárius közgazdász, Javier Milei a szavazatok 32,31%-át szerezte meg. Az argentin elnökválasztás előválasztása, és a választások főszereplője lesz, amely Patricia Bullrich korábbi biztonsági miniszterrel és Sergio Massa gazdasági miniszterrel száll majd szembe. ALEJANDRO PAGNI / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink