Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kivonul az EU-ból a Nyílt Társadalom Alapítvány

Létrehozva:

A világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük.

Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amelyekkel az OSF is foglalkozik, az Open Society Foundations szinte teljesen kivonul az Európai Unióból – tudta meg a Szabad Európa.

Erről mindent olyan magyarországi szerevezetet is értesítettek múlt pénteken, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) támogatásából. A szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, a világ más részeire helyezi át forrásait.

Az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el.

Mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni. A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, ahol az OSF is aktív. Azt írják,

a jövőben Európára csak a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. 2024-től megszűnhetnek európai programjaik is.

(Kiemelt képünkön: Soros György. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink