Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sarokba szoríthatják-e Orbán Viktort az EU-s vezetők csütörtökön?

Létrehozva:

Sajtóhírek szerint készült egy titkos dokumentum, ami részletezi, hogy mivel lehetne megszorongatni Orbán Viktort annak érdekében, hogy elfogadja az Ukrajnának tervezett uniós támogatást.

Uniós források elvonásával fenyegethetik meg Orbán Viktort az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén, írja a Telex a Financial Times-ra hivatkozva. A cikk szerint ez egy titkos dokumentumból derült ki. A magyar kormányfő az EU-s vezetők decemberi csúcstalálkozóján megvétózta, hogy az EU közösen felvett hitelből támogassa pénzzel Ukrajnát. Az FT értesülései szerint az a javaslat, hogy ha Orbán továbbra se hajlandó a konstruktív együttműködésre, akkor megvonják Magyarországtól az uniós forrásokat. Az Európai Tanács, az állam- és kormányfők valójában csak a kohéziós alap pénzeiről dönthetnek, az újjáépítési alap, az RFF forrásairól az Európai Bizottság rendelkezik, ezek zárolását most oldották fel. Az egyelőre nem ismert, hogy a javaslatot a Tanács terjesztette-e elő, vagy egy tagállam javaslata.

Elvileg az EU tagállamainak lehetőségük volna rá, hogy ne közösségként, hanem egyénileg folyamodjanak hitelhez, és így finanszírozzák Ukrajna működését, ám ez egyrészt valamennyire drágítaná magát a hitelfelvételt, másrészt politikailag is kockázatosabb, mert ez esetben több tagállamban is a parlament hozzájárulására volna szükség a hitelfelvételhez.

A terv készítői azt is megfogalmazták, hogy miért lenne ez hátrányos Magyarország számára. Az érvelés egyszerű és hatásos: „a pénzpiacok, az európai és nemzetközi vállalatok ezekután kevésbé volnának érdekeltek magyarországi befektetésekben […] és ez gyorsan tovább drágíthatná a magyar költségvetési hiány finanszírozását és gyengítené a forint árfolyamát”.

Orbán Viktor korábban azt mondta, mindenképpen megvétózza az Ukrajnának szánt támogatást. Az Európai Unió közös hitelfelvételből 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát, mely azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta, javarészt ilyen külföldi támogatásokból tudja finanszírozni az ország működését.

Január elején megjelentek olyan hírek, hogy Orbán Viktor kész lehet a kompromisszumra az Ukrajnának szánt uniós segélycsomaggal kapcsolatban, de van egy feltétele. A HVG szerinte a kitétel az lenne, hogy az összeget ne egyben folyósítsák a megtámadott országnak, hanem évente vizsgálják felül a döntést. Ebben az esetben az 50 milliárdot négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatja meg Ukrajna, Magyarországnak pedig minden évben lesz lehetősége vétózással zsarolni az Uniót.

A következő EU-csúcsot február elsején rendezik, így elképzelhető, hogy az uniós vezetők fokozott nyomást gyakorolnak Orbánra annak érdekében, hogy megszavazza a támogatást.

(Kiemelt kép: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink