Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nagyarányú győzelmet aratott a hivatalban lévő portugál államfő

Létrehozva:

Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő újságíróknak nyilatkozik, miután leadta szavazatát a portugál elnökválasztáson az észak-portugáliai Celorico de Bastóban 2021. január 24-én. Az elnöki tisztségért hét jelölt indult. MTI/EPA/Hugo Delgado

Még második fordulót sem tartanak.

Portugáliában a voksok csaknem egészének összeszámlálása alapján nagy arányú győzelmet aratott a vasárnap tartott elnökválasztáson a hivatalban lévő államfő.

A helyi választási bizottság tájékoztatása szerint a szavazatok 99 százalékának összesítését követően a konzervatív Marcelo Rebelo de Souza a választópolgárok mintegy 61 százalékának szavazatát nyerte el. Ez 9 százalékponttal magasabb arány, mint 5 évvel ezelőtt, amikor a 72 éves egykori jogászprofesszor és televíziós újságíró először indult az elnöki posztért.

Miután de Souzának sikerült megszereznie a leadott voksok abszolút többségét, nem tartanak második fordulót. A második helyen befutó baloldali Ana Gomes a szavazatok 12,7 százalékát szerezte meg. Meglepően jól szerepelt a voksoláson az Elég! (Chega!) nevű jobboldali, populista párt jelöltje, André Ventura, aki a szavazatok 11,9 százalékát szerezte meg, és ezzel harmadik lett az elnökválasztáson.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink