Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az egyházak bevételeinek kétharmadát az állam támogatta

Létrehozva:

Az egyházak állami támogatása az állami oktatási kiadások felét érik el.

Az egyházak bevételei az állami oktatási kiadások felét, az egészségügyi kiadások harmadát érték el 2022-ben – írja az RTL.  A Magyarországon nyilvántartásba vett egyházak 915 milliárd forint bevételt könyvelhettek el 2022-ben, amiből 69 százalékot tettek ki az állami támogatások, az egyházaknak felajánlott szja egy százalék pedig mindössze egy százalékot – írja a G7. A KSH által gyűjtött adatok szerint a 915 milliárd forint bevételből 867 milliárd forint kiadást könyvelhettek el. Ez igen jelentős összeg: a 2022-es év GDP-jének 1,4 százalékát érte el a bevétel, míg a teljes kormányzati kiadáshoz viszonyítva 7,5 százalék adódik – írja a lap.

Az egyházak a kiegészítő állami támogatás és saját forrásaik miatt jellemzően magasabb színvonalú oktatást tudnak biztosítani az iskoláikban, így többszörösen előnyös helyzetbe kerülnek az állami fenntartású intézményekkel szemben. Összességében az egyházi bevételek 37 százaléka oktatási, 21 százaléka szociális ellátási, alig 4 százaléka egészségügyi ellátási célokat szolgál. Így az egyházak költségvetésük közel kétharmadát fordítják az államtól átvállalt feladatokra, alapvetően állami finanszírozással.

Amíg a legkisebb civilszervezetnek is nyilvános jelentést kell közzé tennie, addig az egyházaknak nem kell

A G7 statisztikai adatok és a központi költségvetési beszámolók alapján készült elemzésében emlékeztet: amíg a legkisebb civil szervezeteknek is kell működésükről, bevételeikről és kiadásaikról éves jelentést közzétenni, addig a magyar jogszabályi környezet a több száz milliárd forintból gazdálkodó egyházakat szinte minden nyilvános beszámoló alól mentesíti. A lap idézi Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 2022-ben a hazai egyházak támogatása kapcsán így nyilatkozatát is, melyben ezt mondja: „Az egyházfinanszírozás ma Magyarországon igen ellentmondásos, mivel a törvényesen szabályozott kifizetéseken túl egy-egy egyházi projekt vagy intézmény nem transzparens módon kap állami támogatást, nincs benne az állami költségvetésben, így sem az egyházak, sem az állam részére nem teszi lehetővé a távlatos tervezést. Alkalmi egyeztetések és lobbizások eredménye az, hogy ki és milyen egyházi célokra költhet adóforintokat.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink