Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Új funkciót vezet be a Google Chrome

Létrehozva:

Új videós funkciót vezet be a Google a Chrome böngészőbe.

A YouTube-ról már ismerős lehet az a funkció, amit most a Chrome böngészőbe is beépít a Google. Fejezetekre bontható segítségével az adott videó: bevezetés, a téma kifejtése, egyéb érdekességek stb. Mindez természetesen teljesen tetszőleges, a tartalomgyártók szinte korlátlan fejezetre bonthatják a videójukat, így a néző kiválaszthatja azt, ami érdekli, és oda is ugorhat – írja a Hvg.  Ezt hozza el a Chrome böngészőbe is a Google, méghozzá natívan, tehát bármilyen, az adott webhelyen beágyazott videóban lehetnek fejezetek – derül ki a Bleeping Computer cikkéből.

A Chrome állapotoldalán megjelent új bejegyzés szerint  az új „Video Chapter” támogatás a  Media Session API MediaMetadata felületének része , amely tartalmazza az eszköz felhasználói felülete által a címek, előadók és egyéb információk megjelenítésére használt metaadatokat. A cég egy módosított alkalmazásprogramozási interfészt (API) ad ki ehhez, így a weboldalak üzemeltetői tetszőlegesen oszthatják fejezetekre a beágyazott videós tartalmakat, mindegyikhez leírást rendelve. Sőt: a jelek szerint a hanganyagokra is érvényes ugyanez.

Az egyes fejezetek – a videók esetében – saját előnézetet is kapnak, így egyszerűbb a keresés. Az újításhoz szükséges API-t most kapják meg a fejlesztők, de a jelek szerint már nem kell sokat várni rá: a Chrome 126-os verziószámú változatában tervezi bevezetni a Google. Így akár már néhány héten belül megjelenhetnek a fejezetekre osztott videók a webhelyeken – írja a Hvg. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Assanimoghaddam / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink