Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tiltólistán a Parler közösségi oldal appja a Google és az Apple boltjában

Létrehozva:

A Google, az Apple és az Amazon is eltávolította alkalmazáskínálatából ideiglenesen a Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek körében népszerűvé vált Parler közösségi oldalt, kiemelve, a platform nem tesz eleget az erőszakra buzdító tartalmak terjesztésének megelőzése érdekében.

Elsőként, még pénteken a Google anyavállalata, az Alphabet jelentette be, hogy felfüggeszti alkalmazás-áruházában a Parler elérését.

„Ideiglenesen eltávolítottuk a Parlert az App Store-ból, amíg meg nem oldják ezeket az ügyeket” – írta szombaton kiadott közleményében az Apple, amely 24 órát adott az oldalnak arra, hogy előálljon egy részletes moderálási tervvel.

A „közbiztonság rendkívül valós kockázatára” hivatkozó Amazon intézkedése nyomán pedig vasárnap éjféltől gyakorlatilag teljesen elérhetetlenné válik a platform, hacsak a cég addig nem talál új szolgáltatót.

John Matze, a Parler vezérigazgatója határozottan bírálta a három internetes óriásvállalat „összehangolt támadását”, amely szerinte a szólásszabadság, illetve a szabad verseny ellen irányul, s arról számolt be, van arra esély, hogy oldaluk akár egy hétig is elérhetetlen lesz.

A Parler felhasználóinak egy jelentős részét a Twitter mikroblogról kitiltott internetezők adják. A sajtóhírek szerint az amerikai kongresszus szerdai ostromának több résztvevője is ezen a szolgáltatáson keresztül kommunikált.

A Twitter két nappal ezelőtt határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból, legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.

Szakértők arra számítottak, hogy Trump hamarosan megjelenik a mintegy 12 millió felhasználót számláló Parleren, ahol két fia már jelenleg is aktív, az elnök azonban azt is közölte, hogy tanulmányozzák egy saját platform indításának lehetőségét.

A Twitter és a Facebook fősodorbeli közösségimédia-óriások „elfogulatlan, a szólásszabadságot tiszteletben tartó alternatívájaként” 2018 augusztusában létrehozott mikroblog-szolgáltató népszerű az amerikai szélsőjobboldaliak körében.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink