Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Milliárdok mennek a Petőfi-filmre

Létrehozva:

Thorma János Talpra magyar! című festményének részlete | Forrás: Thorma János Múzeum

A szakma megdöbbent.

A Petőfi-évre a Rákay Philip, Szente Vajk és Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő, az 1848. március 15-i eseményeket feldolgozó kalandfilm kapott 4,5 milliárd forintos állami támogatást.

„Grandiózus történelmi kalandfilm készül Most vagy soha! címmel a márciusi ifjak sorsfordító napjáról” – írja közleményében a Nemzeti Filmintézet (NFI). A film gyártására az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg, melyből 2 milliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva. A Petőfi-film forgatását 106 naposra tervezik, és áprilisban kezdik meg a munkát több ezer statiszta és közel 200 megszólaló szereplő működik majd közre. A Most vagy soha! Petőfi Sándor születésének 200. jubileumi évében, 2023-ban lesz látható a mozikban.

A HVG összehasonlította a „kifejezetten drága” magyar filmek támogatását és megállapította: az Andy Vajna által vezetett Filmalap a Kincsemnek szavazott meg kétmilliárd forintos támogatást, Enyedi Ildikó Feleségem története című filmjéhez egymilliárddal járultak hozzá.

A Most vagy soha! kalandfilmet Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip a producerek, Dobos Tamás az operatőr és a Pesti balhét jegyző Lóth Balázs rendező készíti. A Filmintézet közleménye azt írja: „minden idők leglátványosabb hazai kalandfilmjét” akarják elkészíteni Petőfiről.

A HVG tudni véli, hogy a film monumentális díszletét az NFI fóti filmgyártó bázisán építik fel. A lap szerint épp most készülnek megvenni Fóton egy nagy telket, amelynek a pontos árát nem tudni, de akár egymilliárd forintot is kiadhatnak érte.

Schilling Árpád a Facebookon fejtette ki a véleményét a Petőfi-filmmel kapcsolatban. A színházi rendező szerint „erre az ajánlatra nem fog nemet mondani senki, mert nagyon, nagyon jól fizet”. A közéleti témákban is aktív rendező szerint „a fasiszta pártok legfőbb követelménye a hűség. Ha bármire hajlandó vagy a pártodért, akkor a párt sem felejt el téged”. Hozzátette: „Philip soha életében nem forgatott filmet, sőt egyáltalán nem hozott létre semmiféle művészeti produktumot, most mégis annyi pénze lett hirtelen vágyai kielégítésére, amennyit még soha egyetlen magyar filmes sem kapott az elmúlt száz évben. (Így van, se Fábri, se Szabó, se Sára, se Jancsó)”. Schilling szerint „ebből a pénzből legalább tíz normál költségvetésű magyar film készülhetne el”.

Ugyanakkor szerinte a majdani film „pontosan ott végzi majd, ahol hasonló indíttatású elődei, a Hídember vagy a Sorstalanság: a kultúrtörténet nagy süllyesztőjében. (…) Aminek nyoma marad, az a hatalmas, szemérmetlenül hatalmas fizetés.”

HVG / PH

Legnépszerűbb cikkeink