Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Méltatlan helyzet Ferencvárosban

Létrehozva:

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a városházán 2019. november 25-én. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Törvénysértő helyzet állt elő Ferencvárosban, de az ismételt szavazáson ezt orvosolták.

Baranyi Krisztina polgármester szerint a képviselők nem is titkolták, hogy saját illetményemelésük elmaradása miatt alakították így a helyzetet.

Mind a tíz előterjesztő visszavonta a ferencvárosi képviselői illetményemelések ügyében korábban, a hét elején benyújtott javaslatot – számolt be Baranyi Krisztina polgármester Fiala János a 168.hu-n futó KelfelJancsi című műsorában. A január 27-i képviselő-testületi ülésen már nem szerepelt a képviselők béremelésére vonatkozó napirendi pont, de a törvénymódosítás miatt az alpolgármesterek illetményét meg kellett emelni (ez Ferencvárosban két alpolgármestert érint). A törvény annyi mozgásteret enged a képviselő-testületnek, hogy az alpolgármesterek illetményét a polgármester fizetésének 70-90 százalékában kell meghatározni. A polgármester juttatásában a képviselő-testületnek nincs szava, a törvény összegszerűen állapítja meg.

A testületi ülésen Baranyi Krisztina két javaslatot tett az illetmények ügyében: a főállásban alpolgármesterként működő Reiner Roland számára 90 százalékos emelést javasolt, a társadalmi megbízásban alpolgármesterként dolgozó Döme Zsuzsa juttatását Reiner Roland megemelt illetményének 50 százalékában, bruttó 585 ezer forintban javasolta meghatározni. A testület mindkét javaslatot leszavazta, a fideszes képviselők tartózkodásával, de gyakorlatilag egyhangúan. Mivel az alpolgármester eddigi illetménye nem érte el a törvény által előírt mértéket – a polgármester illetményének 70 százalékát –, a jegyzőnek fel kellett szólítania a testületet, hogy törvénysértő helyzet állt elő és ismételt szavazást kért. A második körben meghozott határozat a polgármesteri illetmény 70 százalékát állapította meg a főállású alpolgármester számára. „Nagyon méltatlan helyzet állt elő a tegnapi képviselő-testületi ülésen, és a képviselők nem is titkolták, hogy a helyzetet és a másodjára meghozott határozatot a visszavont illetményemelési javaslatuk miatti felháborodás idézte elő” – foglalta össze Baranyi Krisztina.

Legnépszerűbb cikkeink