Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rogánt is behívták a korrupcióellenes bizottság ülésére

Létrehozva:

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter érkezik az alaptörvény hetedik módosításáról szóló szavazás előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

A főváros korrupcióellenes bizottsága újra testületi ülést tarthat.

A szerdai ülésen Baranyai Krisztina ferencvárosi polgármester elnököl, aki Rogán Antal mellett Kupper Andrást, Pokorni Zoltánt és Láng Zsoltot is meghallgatná.

Még tavaly júniusban jelentette be Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Havasi Gábor fővárosi képviselő a budapesti korrupcióellenes bizottság létrehozását. Az alapítás célja Budapest korrupciógyanús ügyeinek feltárása volt. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzeti szabályozás eddig azonban nem tette lehetővé a megfelelő működést, ezért a testület utoljára 2020 októberében ülésezett. Havasi Gábor a bizottság vezetőjeként kedden jelentette be, hogy újra működnek.

A korrupcióellenes bizottság témakörei szerteágazóak. Vizsgálják többek közt a budapesti parkolás elmúlt 25 évét, de a négyes metró építése körüli beruházások is terítékre kerülnek. A nagy sajtóvisszhangot keltő korrupciógyanús ügyeket a különböző kerületek polgármestereinek vezetésével vizsgálják. A bizottságban a fővárosi közgyűlés ellenzéki szerepét betöltő Fidesz politikusai is részt vesznek, kérésüknek megfelelően a 2010 előtti városvezetés munkáját is vizsgálják majd.

Legközelebb szerdán, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester vezetésével tartanak ülést. A téma a főváros parkolási botránya lesz. A független polgármester saját kerülete és a korábbi városvezetések miatt különösen érintett. A független ferencvárosi polgármester az ügy kapcsán meghívta:

  • Szeneczey Balázs volt főpolgármester-helyettest,
  • Fürst György korábbi, vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi alpolgármestert, a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezető-tulajdonosát,
  • Hardi Róbertet, a Ferencvárosi Parkolási Kft. volt ügyvezetőjét,
  • Kupper Andrást, több parkolással foglalkozó cég ügyvezetőjét, később tulajdonosát,
  • Borsi Imrét, a Loux Kft. volt tulajdonosát, a FER-PARK 2010 Kft. volt ügyvezetőjét,
  • Lakos Imre volt XI. kerületi alpolgármestert,
  • Rogán Antal volt V. kerületi polgármestert (2006–2014),
  • Láng Zsolt volt II. kerületi polgármestert (2006–2019),
  • Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármestert,
  • Bácskai János volt IX. kerületi polgármestert (2010–2019),

Fontos kérdés, hogy a meghívottak eleget tesznek-e a meghívásnak, ugyanis a válaszaikra nagy szükség lenne, hiszen a rosszul működtetett parkolási rendszer sok milliós veszteséget jelent évente a kerületeknek.

 

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink