Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fucsovics bevonult a sporttörténelembe

Létrehozva:

Fotó: AFP / Adrian Dennis

1948 óta nem fordult elő, hogy a wimbledoni teniszbajnokságon egyesben magyar játékos szerepeljen a negyeddöntőben.

Fucsovics Mártonnak sikerült megtörnie a jeget, miután 2 óra 44 perces, ötjátszmás csatában legyőzte a mostanában mumusaként számontartott  orosz Andrej Rubljovot.

Az ötödik helyen kiemelt orosz az utolsó négy mérkőzésükön legyőzte a világranglista 48. helyén álló Fucsovicsot, igaz, győzelmei közül egyiket sem füves pályán aratta. Ez és a magyar játékos remek formája adott némi reményt arra, hogy az open érában először magyar teniszezőt láthassunk a legjobb nyolc között az angol nyílt nemzetközi teniszbajnokságon.

Fucsovics is megérezte a lehetőséget, mert nagyszerűen kezdett, de a megnyert első játszma után Rubljov fordítani tudott, és alighanem mindenkinek eszébe jutottak a közelmúltbeli találkozóik. Most azonban más volt a forgatókönyv: éljátékosunk a negyedik játszmában lesöpörte az oroszt, és a döntő szettben sem torpant meg, végül 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3 arányban diadalmaskodva jutott a negyeddöntőbe, ahol szerdán a címvédő és világranglista-vezető Novak Djokovics lesz az ellenfele.

„Nagyon akartam ezt a győzelmet, lassan lebontottam Rubljov ellenállását. Nem hiszem, hogy fejben erősödtem a tavaszi mérkőzéseinkhez képest, de ma én voltam jobb passzban. Nagyon nehéz őt megverni bárkinek, átkozottul jó játékos” – nyilatkozta a találkozó után Fucsovics, aki úgy tűnik, a Djokovics elleni találkozóról még nem tudott komolyan beszélni, mert azt mondta, próbálja majd a legjobbját nyújtani, és ha ez sikerül, akkor nyerni fog három szettben, de „valami azért simán közbejöhet, például, hogy ő is a legjobbját nyújtja. Akkor viszont nem tudom mi lesz.”

Tréfa ide, tréfa oda, Fucsovics Márton egy valamit biztosan nem viccelhet el: végérvényesen odaért a legjobbak közé. A magyar teniszezők közül egyesben legutóbb Szávay Ágnes a 2007-es amerikai nyílt bajnokságon játszhatott negyeddöntőt Grand Slam-tornán, a férfiaknál Gulyás István 1971-ben, Taróczy Balázs pedig – aki a svájci Heinz Günthardt oldalán 1985-ben wimbledoni bajnok lett párosban – 1976-ban és 1981-ben a Roland Garroson jutott egyesben a legjobb nyolc közé. 

Wimbledonban legutóbb 1948-ban Asbóth József jutott el egyesben a negyeddöntőig. Az egykori játékos családja sporthagyatékának őrzője és képviselője üzenetben gratulált Fucsovicsnak, családjának, edzői csapatának, és mindazoknak, akik az útját egyengették és sikereit megalapozták.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink