Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Tiszteletdíj-vita Ferencvárosban

Létrehozva:

A fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán. Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester | Fotó: Pesti Hírlap archív / Veres Viktor

Ferencváros képviselői olyan mértékű fizetésemelésükre tettek javaslatot, ami több pénzt vinne el, mint amennyit útfelújításra tudnak fordítani.

Mindezt Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere jelentette be pénteken. A vezető arról írt a Facebook-oldalán, hogy Ferencváros 18 képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai aláírtak egy dokumentumot arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját. „Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni” – írta a polgármester.

A független politikus hozzátette, amennyiben a testület el is fogadja a javaslatot, élni fog a polgármesteri vétójával, mert nem tud támogatni egy olyan dokumentumot, amely elfogadása évente nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene Ferencváros Önkormányzatának. „Többet, mint amennyit idén járda- és útfelújításra tudunk fordítani” – tette hozzá.

 

Gátlástalan lépés

A vezető szerint az infláció, a képviselői feladatokkal járó komoly felelősség, illetve a probléma, hogy a helyi képviselők jövedelmét a fideszes vezetésű településekkel szemben nem egészíti ki semmilyen alkotmányos költség, is indokolhat egy emelést. „Ez azonban nem jelenthet ilyen gátlástalan lépést. A képviselők előterjesztése alapján ők maguk a teljes főállásért, napi nyolc órás munkáért járó átlagos magyar bérnél 70 százalékkal többet kapnának. Jóval több, mint másfélszeresét vinnék haza annak, mint amennyit a Fővárosi Önkormányzat bizottságainak elnökei” – írta.

A ferencvárosi Demokraták Frakciója nevében később Torzsa Sándor frakcióvezető reagált Baranyi posztjára. A 168.hu-nak kiküldött közleményben azt állítják, hogy a képviselők előzőleg arról tájékoztatták „egy illetékes kollégáján keresztül” a ferencvárosi vezetőt, hogy „egy sokkal szerényebb mértékű díjemelést tudnak elképzelni”. Hozzáteszik továbbá, hogy Baranyi Krisztina csütörtök éjjel „megdöbbenésükre” kiküldött egy olyan javaslatot, „amiben 1,1 millió forintra emelné az alpolgármester illetményét.” A közlemény végén megjegyzik, szerintük lehetséges, hogy a polgármester erről a lépésről akarta elterelni a figyelmet a reggeli posztjával.

 

Kötelező az emelés

Megkeresésünkre Baranyi Krisztina reagált a Demokraták Frakciója közleményére. „Egy hatalmas csúsztatásról van szó, hiszen a Demokraták Frakciójának tudnia kellene, hogy a polgármesterek illetményét, amihez törvény köti az alpolgármesterek illetményét, a parlament emelte meg decemberben. Így januárban az ország valamennyi önkormányzatában, ahol van alpolgármester, nő az alpolgármesterek fizetése is. Ezt a törvény értelmében januárban kötelező tárgyalnia képviselőtestületnek. Tehát nem én emeltem meg az alpolgármester illetményét, nincs is rá semmilyen ráhatásom” – mondta a polgármester.

Baranyi Krisztina hozzátette, a képviselői illetményt viszont a testület állapítja meg. „Ez teljesen független az alpolgármesterek fizetésétől” – mondta. A kérdésre, hogy egy szerényebb mértékű díjemelésről tájékoztatták volna előzőleg, Baranyi azt mondta:

„Nem tudom, mire gondoltak. Hivatalosan, az előírt határidőn belül azt az előterjesztést küldték be papíron aláírva, amit pénteken kiposztoltam. Ez azt jelenti, hogy nem a gondolataikat tárgyalja a képviselőtestület, hanem amit hivatalosan, az aláírásukkal ellátva beküldtek. A testület erről a dokumentumról fog dönteni”– zárta Baranyi Krisztina.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint egyébként a főpolgármester-helyettes, a főállású alpolgármester és a megyei közgyűlés alelnöke illetményének összegét a főpolgármester, a polgármester illetve a megyei közgyűlés elnöke illetménye 70-90%-a közötti összegben állapítja meg a képviselő-testület. A 10000 fő vagy az alatti lakosságszámú településeken máshogy rendelkezik a törvény az alpolgármesterek fizetéséről.

 

Saját forrásból

Az Országgyűlés decemberben döntött a polgármesterek fizetésének emeléséről. A módosítás értelmében a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása 2022. január 1-től kötelezően a lakosságszámmal arányosan, átlagosan 30 százalékkal emelkedik. Az 5000 fő alatti településeken a béremelést központi forrásból támogatja a költségvetés, az ennél nagyobbaknak viszont saját forrásból kell kigazdálkodniuk a plusz összeget.

Az elvonások és járvány miatti anyagi kiesés okán is jelentősen csökkent az önkormányzatok bevétele az elmúlt időszakban, a mostani illetményemelés fedezethiánya pedig tovább ront a helyzetükön. Mint az ATV megtudta, Szombathely és Pécs polgármestere már bejelentette, nem kérik a megemelt fizetésüket. A tudósítás szerint az ellenzéki településvezetők azt mondták, ebben a helyzetben nem lenne igazságos, ha több pénzt vennének fel. Nemény András azt nyilatkozta, amennyiben a kormányhivatal mégis kikényszeríti, hogy elküldjék az emelést, jótékonysági célra fordítja az összeget. Péterffy Attila pedig azt ígéri, hogy vissza fogja adni a költségvetésnek a pénzt.

 

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink