Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Baranyi az új utcanevekről: Átgondolt politikai akció

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Ahogy arról tegnap a Pesti Hírlap is beszámolt, új utcanévtáblákat helyeztek ki a Fudan Egyetem tervezett területén.

Az elnevezésekről a ferencvárosi polgármester döntött, a főváros jóváhagyása napokon belül várható. A Fidesz-KDNP budapesti frakciója szerint ugyanakkor politikai show-műsorról van szó.

A IX. kerületi önkormányzat honlapján közzétett dokumentum szerint Baranyi Krisztina május 26-án döntött arról, hogy indítványozza a Fővárosi Közgyűlésnél a közterületi el-, illetve átnevezéseket. Ennek megfelelően várhatóan a IX. kerületi Nagyvásártelep városrészben Ujgur mártírok útja, Szabad Hongkong út, Dalai láma út és Hszie Si-kuang püspök út is lesz a jövőben. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina szerdán – online is közvetített – sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

 

„Átgondolt akció”

A főpolgármester hangsúlyozta: a főváros és a IX. kerület tartja magát ahhoz a kormánnyal kötött átfogó megállapodáshoz, amely számos fontos budapesti fejlesztésről határozott, így a diákváros létrehozásáról is. A kormány ezt a megállapodást próbálja felrúgni – mondta Karácsony, aki úgy véli, a diákváros megépítése az egész ország érdeke, az viszont „felfoghatatlan, hogy miért érne meg a magyar adófizetőknek 500 milliárd forintot egy kínai magánegyetem megépítése”. Karácsony Gergely szerint ráadásul „a Fudan-beruházás nagyon sok olyan értéket kérdőjelezne meg, amely mentén Magyarország harminc éve elkötelezte magát.” 

Közölte továbbá, hogy politikai eszközeik egyikével élve közterületeket neveznek el azokról az emberekről, akik a kínai állam működésének a kárvallottjai. Ezzel elmondása szerint a szabadság és a szolidaritás eszménye mellett is kiállnak a tiltakozók, akik hisznek abban, hogy „az emberek hatalma erősebb, mint a hatalom emberei”.

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina kérdésre válaszolva elmondta: a közterületek elnevezése átgondolt politikai akció, amellyel azt szeretnék elérni, hogy látszódjon a választott vezetők és a választók véleménye a Fudan-beruházásról. A döntést a kerületi képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva hozta meg a polgármester, erre a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet jogosítja fel.

Karácsony Gergely – szintén kérdésre válaszolva – közölte: egy-két napon belül meghozza a szükséges döntést a Fővárosi Közgyűlés hatáskörében eljárva, amelyre ugyancsak a veszélyhelyzet jogosítja fel. A főpolgármester elmondta azt is, hogy Magyarországnak és Budapestnek is világos és pragmatikus együttműködésre van szüksége Kínával, hozzátéve, hogy ennek az együttműködésnek az az alapja, hogy „világossá tesszük, hogy vannak közöttünk világnézeti különbségek.”

 

„Nem halaszthatatlan”

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója közleményben reagált arra, hogy a városvezetők új utcanévtáblákat helyeztek ki a Fudan Egyetem tervezett budapesti helyszínén. E szerint Baranyi Krisztina nem nevezhet át közterületet Budapesten, ez kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hatásköre, Karácsony Gergely főpolgármester pedig a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselő-testület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. A Fidesz-KDNP szerint viszont a közterületek átnevezése nem ilyen. „Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina a politikai show-műsor helyett inkább tartsa be a jogszabályokat!” – olvasható a kormánypárti képviselőcsoport közleményében.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink