Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A pénz a szexnél is nagyobb tabu

Létrehozva:

Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyvét ajánljuk.

Decemberben jelent meg Orvos-Tóth Noémi legújabb könyve. Mint írja, a terápiái során értette meg, hogy a pénz még a szexualitásnál is nagyobb tabunak számít. Ajánló.

A traumák nemcsak a fejünkbe, hanem gyakran a pénztárcánkba is belemásznak. Míg valaki szentül hiszi, hogy tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni, addig más azt vallja, hogy a kemény munka igenis meghozza a hasznát. A közbeszéd bár hemzseg az anyagiakkal kapcsolatos hiedelmektől, a pénzről valódi diskurzust folytatni igazi tabunak számít. Orvos-Tóth Noémi most mégis tesz erre egy próbát legújabb könyvével. 

A klinikai szakpszichológus a Szabad akarat című művében folytatja a transzgenerációs szemlélet ismertetését. Úgy látja, az anyagiakhoz fűződő hiedelmeket is a felmenőink adják át nekünk: ahogy a szülők és nagyszülők bevezetik leszármazottaikat az életbe, tudatosan vagy tudattalanul bemutatják, hogyan szabad, esetleg kell élni. Szerinte egy-egy pénzzel kapcsolatos és tényként kezelt elképzelés ugyanígy beivódhat a gyerekek elméjébe, majd észrevétlenül irányíthatja az életüket felnőttként is.

Orvos-Tóth Noémi a praxisában tapasztalt példákkal erősít rá egy-egy állítására. A szakember több történetet is leír, amikor látszólag valamilyen párkapcsolati konfliktus, családi viszály, esetleg munkahelyi vagy önmegvalósítási nehézség miatt keresték fel. A könyvben olyan eseteket foglal össze, amikor ezen problémák hátterében valójában valamilyen pénzzel kapcsolatos képzetek és az ezekhez párosított érzelmek álltak.

Egy pár, akikre Tamás és Bettiként hivatkozik, a házasságkötésük előtt mentek el a szakpszichológushoz, mivel az esküvői költségek miatt egyre több veszekedést és konfliktust éltek meg.  A szakember viszont már az első terápiás ülésen úgy érezte, nem egyszerű anyagi nézeteltérésről van szó. Végül egy „múltbéli nyomozásra” invitálta a pácienseit, majd közösen feltárták, mely gyerekkorban megtapasztalt, nem feldolgozott esemény tartja vissza a párt attól, hogy felülkerekedjenek az ellentéten.

A Szabad akarat című könyv három nagy részből áll, Orvos-Tóth a pénzhez fűződő viszony mellett foglalkozik az önfeladással, illetve olyan ajánlatokat tesz, amelyeken az olvasó elindulhat a lelki-nagytakarítás útján, majd rátalálhat arra, mit is szeretne valójában. Az új könyv a szerző Örökölt sors című művéhez képest kevesebb, de annál velősebb és hosszabb történeteket tartalmaz. Orvos-Tóth Noémi talán ezzel is azt üzeni, hogy a szabad akarat megtalálása egy hosszú folyamat, és nem lehet siettetni.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink