Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Vásároljunk könyveket online!

Létrehozva:

Az elmúlt évben kibővültek a könyvek online vásárlásának lehetőségei, mivel egyre több könyvesbolt fejlesztett ki webhelyet. Az e-kereskedelmi site-ok, például a Libri.hu, Lira.hu a 21.Század Kiadó, Könyvmolyképző vagy az eMAG online boltjai egyre nagyobb teret hódítottak. Az olyan közkedvelt és nagy kereskedők, mint az Amazon, továbbra is uralják a könyvkereskedői piacot. A hazai internetes üzletek igyekeznek folyamatos és egyedi akciókkal vagy árengedményekkel minél több olvasói réteget kiszolgálni, sőt egyes szerzők eleve itt publikálnak először.

Ha szeretné támogatni a feltörekvő szerzőket

Azok számára, akik új írókat szeretnének felfedezni és támogatni, ahelyett, hogy a felkapott megjelenésekre várnának, a független könyvesboltok – hazai példaként a 21. Század Kiadó sokszínű termékpalettáját említhetjük meg – általában jobb megoldást jelentenek. Az olyan könyvek, amelyek mögött nem állnak nagy marketingkampányok, nagyobb eséllyel fedezhetők fel a független könyvesboltban. Meghatározó szerepe van az online világnak. Ha marketingről beszélünk, akkor egyből a közösségi média ugrik be, és ennek hatalmas szerepe van. Mindezek mellett szerzői és kiadói oldalról nélkülözhetetlenek a könyves blogok.

Az ilyen könyvesboltok és a Barnes & Noble is szervez eseményeket szerzőkkel – a San Francisco-i Booksmith közel 300 eseménynek adott otthont egy évben a járvány előtt– amelyek felhívják a figyelmet a könyvekre és ösztönözik az eladásokat. A világjárvány idején néhány üzlet az online események felé fordult; A Books Are Magic Brooklynban például hetente több Zoom eseményre került sor. Hazánkban szintén voltak ehhez hasonló kezdeményezések, illetve a legtöbb szerző saját Facebook oldalán jelentkezett be, és láthattunk virtuális könyvbemutatót is.

Ha nem tud közvetlenül könyvesboltból rendelni, az e-kereskedelmi platformok lehetővé teszik, hogy olyen cégektől vásároljon könyveket, akik a haszon jelentős részét kapják. A könyvesboltok életben tartása biztosítja számukra, hogy továbbra is támogassák a szerzőket. A kifogástalan és gyors szállítási lehetőségeknek köszönhetően ugyanazt a minőséget kapjuk, mint a fizikai boltban, emiatt sok kiskereskedő alapból már olcsóbb áron kínálja a különböző műfajú könyveket.

A kiadó jelentősége

„A kiadók általában valamivel több pénzt keresnek, ha könyveket független könyvesboltokban vásárolják meg” – mondta Andy Hunter, a Bookshop.org alapítója. „Ennek részben az az oka, hogy az olyan kiskereskedelmi óriások, mint az Amazon, különböző árakat kínálnak a különböző kiadóknak” – magyarázta. Megkeresésünkre az Amazon képviselője nem árulta el az Amazon és a kiadók közötti bevételmegosztást.

Itt jegyezzük meg, hogy a nyomdaipar folyamatos innovációja és támogatása hasonlóan fontos, akár kiadóiláncról vagy függetlenekről van szó. Az önálló könyvesboltok támogatják ezeket a kiadókat. Ez egy szűk közösség a könyvipar kényes ökoszisztémája. A könyvesboltok támogatása egészségesen tartja ezt az ökoszisztémát. Éppen ezért előnyös és hatékony hosszabb távon, ha a kiadó közvetlenül online értékesít, mert ilyenkor a fizikai kapcsolattartás sem marad el. A korábban említett 21. Század Kiadó gyakran küld hírlevelet az olvasóinak és igyekszik új olvasókat meggyőzni, hogy náluk elég sokoldalú a könyvek adta választék. A megvásárolt könyvjogok mellett folyamatosan adnak ki külföldi és magyar szerzők műveit, a művészvonalon keresztül a bulvárig szinte minden stílus megtalálható náluk. 

A szegedi székhelyű Könyvmolyképző szintén minden korosztályra gondol a könyvek tekintetében, azonban a fő irány a divatos fantasy és a „young adult” irodalom. Azonban olvashatunk életrajzi és filmkönyveket is. 

Könyvek a raktárról egyenesen az olvasóhoz

A szállítási sebességben nehéz legyőzni az Amazont. A kiskereskedelmi óriás ingyenes belföldi szállítást kínál 5-8 napos rendelési idő között minden felhasználó számára, és kétnapos szállítást az Amazon prime tagok számára. Ettől függetlenül az itthon rendelt könyvek ugyanilyen gyorsan megérkezhetnek, a vásárlók választhatnak a futárszolgálat, személyes átvétel, azon belül a Líra vagy Libri esetében a bolti vásárlás között is. (x)

 

Legnépszerűbb cikkeink