Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Királyt koronáznak Székesfehérváron

Létrehozva:

Óriási gőzerővel indult be a X. Koronázási Szertartásjáték próbafolyamata. Az olvasópróba után immár a helyszínen és a Vörösmarty Színház falain belül is beindult a munka. Az utolsó aranyágacska című előadást, III. András történetét augusztus 19-én mutatja be a Vörösmarty Színház a Nemzeti Emlékhelyen.

Egy kivételtől eltekintve (2020-ban a székesfehérvári Aranybulla-emlékműnél állt a színpad) a Koronázási Szertartásjátékok mindegyike a Nemzeti Emlékhelyen, egy igazán szakrális térben valósult meg. Idén, az Árpád-házi királyok történetét feldolgozó előadássorozat a végéhez ért, III. Andrással, Az utolsó aranyágacskával kihalt a dinasztia. Talán ezért, talán a jubileum miatt, talán a történelmi viszontagságok miatt ez az előadás kicsit más lesz Szikora János forgatókönyvíró-rendező szerint is, mint az eddigiek: „A koronázás szakrális pátosza mellett megjelenik egy olyan, az uralkodóval szembeni kritikai hang, ami idáig soha nem hangzott el. Ez a két dolog, a pátosz és a kritikai hang egy nagyon érdekes feszültséget ad majd az előadás végének annak érdekében, hogy utána egy váratlan fordulat születhessen meg, amit nem tudok másképp jellemezni, mint egy apoteózist. Idáig valamennyi előadás záró mozzanata a korona apoteózisa volt, a megdicsőülés. Ez most sem marad el, csak nem a koronázásra szűkül, hanem történelmileg nagyobb léptéket kap, ez már a magyar államiság, a magyar nemzet megmaradásának az apoteózisa.” 

Abban azonban nem fog különbözni az előző évekhez képest, hogy ismét grandiózus színpadon, hatalmas szereplőgárdával valósul meg a látványos előadás. Horváth Csaba koreográfus hatalmas tömegeket mozgat a színpadon, akik betáncolják a teret. Azért sem véletlen, hogy a próbafolyamat során a Vörösmarty Színház nagyszínpadán is folyamatos a munka, hogy a helyszínen a táncosok már a kész díszletben próbálhassanak. Ahogy abban sem különbözik – és itt már beszélhetünk hagyományról is – hogy a Rákóczi Szövetség fiatal

táborlakói adják a statisztéria jelentős részét, akik kiveszik részüket a táncokból, sőt, olykor kisebb szerepekben is megmutathatják magukat. Summa summarum, az előadás szépen kezd összeállni, köszönhetően azoknak a színházi háttérdolgozóknak is, akik reggeltől estig a próbák vérkeringésének ütőerén tartják kezüket, és rettentő profizmussal fogják össze a munkát.

És ahogy Szikora János fogalmazott az első rendelkezőpróbák után: „Abszolút bizakodó vagyok. Annyit kínlódtunk, hogy ez egyáltalán létrejöjjön, annak ellenére, hogy vannak problémák, azért mennek a dolgok. Készségesen alakulnak. Ami a legfontosabb, hogy a forgatókönyvben elég pontosan leírtam, amit elképzelek, és azt nagyjából eddig meg is tudtam csinálni.”

Az előadást 2022. augusztus 19-én mutatja be a Vörösmarty Színház a Nemzeti Emlékhelyen, majd 20-án és 21-én is megnézhetik az érdeklődők este 9 órától 

A megvásárolt belépőjegyükkel ingyenesen megtekinthető a Szent István Király Múzeumban a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítást. (x)

Legnépszerűbb cikkeink