Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Biennálét tartottak a gyermek- és ifjúsági színházak

Létrehozva:

Emma csendje | Fotó: Éltető Anna - Kolibri Színház

A Kolibri Színház Emma csöndje című produkciója lett a legjobb gyermekszínházi előadás a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. 

A legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó Üveghegy-díjat a Szólít a szörny című darab kapta a Weöres Sándor Színház, a Mesebolt Bábszínház és a Kabóca Bábszínház előadásában. A két fődíj mellett a szakmai zsűri a tíz kategóriában osztott ki elismeréseket a vasárnap véget érő fesztiválon. Bartal-Kovács Rita kapta a legjobb gyermekszínházi rendező Kovács Ildikó-díját az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Volt egyszer egy című előadásáért. Pass Andrea a legjobb szerzőnek járó Békés Pál-díjat nyerte el Újvilág című művéért. 

Az ifjúsági színházi előadásban nyújtott színészi teljesítményt elismerő Keleti István-díjat Grisnik Petra, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid kapta a Kolibri Színház A méhek istene című darabjában nyújtott alakításuklért. A gyerekszínházi előadásban nyújtott színészi teljesítményért odaítélt Kemény Henrik-díjat Pájer Alma Virág vehette át a Budapest Bábszínház Mire gondol Alma? című produkcióban adott alakításáért. Hoffer Károly kapta a legjobb látványtervezést jutalmazó Koós Iván-díjat a Budapest Bábszínház Apa lánya című darab látványáért.

A zsűri legeredetibb érzékenyítő előadásnak járó különdíját a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció Kalap című darabjának ítélték oda. A legjobb színházi nevelési előadásnak a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely és a Káva Talpuk alatt című produkcióját ítélték. A legjobban mozgó bábszínházi társulatnak a Vaskakas Bábszínházat díjazták Vuk című előadásával, a legjobb mesejáték a Vojtina Bábszínház A libapásztorlány című előadása lett. A legjobb kísérőzenéért járó különdíjat a Szegedi Nemzeti Színház Időfutár című produkciójáért Gyüdi Eszter vehette át.

A hallgatói zsűri különdíját gyermekszínházi kategóriában a Kolibri Színház Emma csöndje, ifjúsági színházi kategóriában a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció Kalap című darabja kapta.

A hét napig tartó programsorozatot óriási érdeklődés kísérte, 38 előadás és változatos szakmai programok közül válogathatott a közönség. A 22 előadást és színházi nevelési programot tartalmazó versenyelőadások mellett tematikus fókuszprogramok, valamint neves külföldi társulatok produkciói voltak láthatók.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink