Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A tankerületek nem adták parancsba, hogy kötelező megtekinteni a Petőfi-filmet

Létrehozva:

Az iskolák saját hatáskörükben vezényelték ki a gyerekeket Rákay Philip Petőfi-filmjére.

Kötelezően előírt kikapcsolódás volt a IX. kerületi iskolában is Rákay Philip filmje, a Most vagy soha! megtekintése. Aki nem akart menni, arra igazolatlan hiányzás várt. Bejelentették az iskolában pár hete, hogy mi lesz a március 14-i ünnepi program: el kell menni megnézni Rákay Philip Petőfi-filmjét, számolt be az RTL Híradónak egy IX. kerületi középiskola tanulója. „Azt mondták, ha esetleg nem jövünk, orvosi igazolást kell vinni. Itt nem lehetett arról szó, hogy szimpatizálok valakivel, vagy nem szimpatizálok, menni kellett” – számolt be a történtekről a diák, aki fel is emelte a hangját az üggyel kapcsolatban.

Korábban már a 444 is beszámolt arról, hogy több iskolában is kötelező program lett a film megnézése: olyan hely is akadt, ahol az 1500-2000 forintos mozijegyet a gyerekeknek, illetve szüleiknek kellett megvenniük. Arról is lehet hallani, hogy más iskolában is igazolatlan hiányzás jár azért, ha valaki nem megy el a filmre. A 444  megkérdezte a Klebelsberg Központot és néhány érintett tankerületet: mitől függ, hogy egy osztály elmegy-e megnézni a filmet vagy sem.

A tankerület állítja: nincs hatásköre, az iskolák döntenek, hogy megnézetik-e a diákokkal Rákay Philip filmjét

A Klebelsberg Központból azt írták, hogy nem tudnak olyan esetről, hogy a tankerületek fenntartásában lévő iskolák közül kivezényeltek volna kötelező jelleggel diákokat. Akkor hogyan kerültek a oda diákok? „Az iskolán kívüli programok szervezése iskolai hatáskör, ebben a Klebelsberg Központnak nincs hatásköre” – állt a levélben.

A Most vagy soha! 75 ezer nézővel nyitott a hétvégén, ezzel 1990 óta minden idők legnagyobb magyar filmes bevételét érte el a bemutatás első hétvégéjén.

(Kiemelt képünk forrása: Rákay Philip Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink