Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csütörtökön kerül a mozikba a Nádas Péterről forgatott irodalmi portré, a Saját erdő

Létrehozva:

A film különlegessége, hogy két műfajt ötvöz: egyszerre dokumentumfilm – melynek keretében a Kossuth-díjas íróval az élet fontos kérdéseiről folytatott beszélgettek –, és egyszerre természetfilm, amelyben az író lakhelyét, a gombosszegi tájat mutatják be.

Az ökológiai katasztrófáról, öngyilkosságról, szerelemről és kultúráról beszélő Nádas Péter monológját az otthonáról készült asszociatív képek, és Laurie Anderson világhírű New York-i avantgárd művész zenéi kísérik – írja a HVG. A koncepciót Orsós László Jakab találta ki, a filmet Kárpáti György Mór rendezte, az operatőr pedig Pálos Gergely volt.

A stáb egy hetet töltött az íróval Gombosszegen, tavaly júniusban, ahol egyidőben zajlott a beszélgetés hangfelvétele és a környezetet feldolgozó képek forgatása. „A beszélgetésre Kalmár Melinda történészt és Simonyi Balázs filmkészítőt és ultramaratonistát kértük fel, azt remélve, hogy radikálisan különböző megközelítésük inspirálni fogja Nádast” – írta Kárpáti György Mór és Orsós László Jakab a produkció sajtóanyagában.

A filmben összefésülték a beszélgetésből szerkesztett monológot a természet bemutatásával: a különböző témákkal együtt bontakozik ki előttünk az író háza, a körülötte lévő kert, és a telek melletti erdő, a fenyves, a rovarok, a visszajáró madarak, majd az éjszakai kert.

„Az én életemhez az irodalom csak és kizárólag hozzátett. A cselekvési képességemből és a tevékenységi lázamból majdnem mindent elvett, tehát azt tönkretette. De hogy ezt nekem miért kell csinálni, és miért vagyok erre ítélve? Tulajdonképpen egy hosszú börtönbüntetésre vagyok ítélve. Fogalmam sincs, hogy ki ítélt el, vagy miért ítélt el. Gyerekkorom óta el vagyok ítélve erre, de ezt nem bánom. Nincs olyan sejtem, ami ezt bánná”

– vall az írásról Nádas Péter a filmben.

A producer Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a vágó Vághy Anna, hangért Zányi Tamás, a rajzokért Haász Katalin felelt. A portréfilmet a Laokoon Filmgroup gyártotta, az alkotás magán- és szakmai támogatók összefogásával készült.

(Kiemelt képünk: A 80. születésnapját október 14-én betöltő Nádas Péter író Minimo. A sötétség színein című fotókiállításának megnyitóján a Deák Erika Galériában 2020. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Legnépszerűbb cikkeink