Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ramen-mester, anime és szumósok

Létrehozva:

Jelenet a Mio szakácskönyve című filmből | Fotó: Toei Company, Ltd

Hamarosan kezdődik a Japán Filmfesztivál, amit idén teljesen online rendeznek meg. Az együtt mozizás élménye elmarad, de legalább az egész esemény ingyenes.

A JFF, azaz a Japán Filmfesztivál a Japán Alapítvány projektje, amelynek célja, hogy a japán filmművészet legjobb darabjait megismertesse a világgal. Fesztivált két héten keresztül 25 országban egyszerre tartják – többek között Magyarországon is, február 14. és 27. Között.

Az első alkalommal 2020 novembere és 2021 márciusa között rendezték meg online formában a Japán Filmfesztivált. Öt kontinensen és 20 országban összesen 30 japán filmet – az újdonságoktól a klasszikusokig – lehetett ingyenesen megnézni. Ez volt az az időszak, amikor a világjárvány miatt sok helyen bezártak a mozik, így nem csoda, hogy 210 000 film-megtekintést regisztráltak a szervezők. Idén 20 filmet nézhetünk meg ingyenesen, a megtekintésre szolgáló 48 órás keretidőn belül akár többször is. Ráadásul minden filmet magyar felirattal is vetítenek. A filmek nagy része az utóbbi két év termése; a rendezvény témája ez alkalommal az utazás. Kurosawa egyik klasszikusa mellett az idei kínálatban szerepel többek között a díjnyertes Awake című kortárs alkotás, Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa Szabad levegőn című filmje, valamint az 17.-19. századi Edo-korban játszó Mio szakácskönyve is.

Február 8-tól izgalmas bemelegítő programokat, köztük rendezői interjúkat, Kuroszava-előadást és beszélgetéseket is kínál a filmfesztivál. Ilyen többek között az intézet honlapján látható Kuroszava Akira A vihar kapujában című klasszikusát feldolgozó online előadássorozat. Az alkotásról Varró Attila filmelmélet- és filmtörténet-oktató tart előadást, Vihar Judit irodalomtörténész, műfordító pedig – saját fordítói tapasztalatait is felhasználva – a film alapjául szolgáló két Akutagava Rjúnoszuke-novellát elemzi.

Február 19-én A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkózóval Máté Zoltán japanológus beszélget. Tóth Attila Japánból, élőben fog bejelentkezni és elmeséli a szumóval kapcsolatos tapasztalatait, a különleges étrendjét, és az edzésterveit is megosztja a nézőkkel. A szumós bemutatja majd a hivatalos mérkőzéseket, a rituálékat és szabályokat is.

A filmfesztivál ideje alatt, két film alkotóival láthat videóinterjút a közönség. Az Arisztokraták rendezőnője, Szode Jukikó a mai japán nők életéről beszél. Az alkotó filmje osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a japán hétköznapokat. A programban szereplő Ito című film megindító mese egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben bepillantást nyújt a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező „maid cafe” kultúrába is. Az interjúban Jokohama Szatoko rendezőnőt és Ren Komai színésznőt ismerheti meg a közönség.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink