Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mindenki a Putyin-asztalhoz ül

Létrehozva:

Fotó: Sputnik / AFP

Tegnap érkezett Emmanuel Macron Moszkvába és Vlagyimir Putyin Orbán Viktorhoz hasonlóan őt is hatalmas márványasztalánál fogadta. Orbán még pénteken is azt emlegette.

Eredményes tárgyalást folytatott a francia és az orosz elnök hétfőn este Moszkvában.

Vlagyimir Putyin szerint mindaz, amit Emmanuel Macron javasol, olyasmi, amire lehet építkezni. A francia köztársasági elnök is úgy látja, hogy döntő napok előtt állnak.

Az egyeztetés folytatását helyezték kilátásba, de majd csak azután, ha Emmanuel Macron elutazott Kijevbe és találkozott az ukrán államfővel.

Az orosz vezető méltatta vendégének az ukrán válság rendezése és az európai biztonság érdekében tett erőfeszítéseit. Macron azt hangoztatta, hogy a párbeszéd az egyetlen lehetséges módja az európai biztonság és a stabilitás szavatolásának.

„Olyan új mechanizmusok kiépítésére van szükség, amelyek biztosítják a stabilitást a régióban, de ezeket az új rendelkezéseket nem lehet az elmúlt 30 év szerződéseinek és az alapelvek felülvizsgálatával, vagy az alapvető európai jogok korlátozásával kialakítani” – hangoztatta Macron a Putyinnal közösen megtartott sajtóértekezleten. Úgy vélekedett, hogy mindez nem mehet az európai államok jogainak rovására és hogy Európának és Oroszországnak együtt kell működnie a biztonsági garanciákon. Fontosnak nevezte a gyors cselekvést. Tartalmasnak nevezte a Putyinnal folytatott tárgyalásokat és hangot adott meggyőződésének, hogy az elkövetkező napok „döntőek” lesznek az ukrajnai rendezés szempontjából.

Putyin szerint Macron több elképzelése reális alap lehet az ukrajnai rendezésért megteendő közös lépések számára. Az orosz elnök hozzátette, hogy tárgyalásukról konkrétumokat egyelőre korainak tart nyilvánosságra hozni és sokadszor is elismételte, hogy Oroszország nem akarja lerohanni Ukrajnát. Ugyanakkor a francia elnök aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Oroszország 125 ezer katonát összpontosított az ukrán határ közelében, amelyre válaszul Putyin azt mondta, hogy Kijev ugyanekkora erőt vont össze a Donyec-medencében.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink