Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kevesebbet közlekednek a budapestiek

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A járvány hatására visszaesett az igény a taxitársaságok szolgáltatásaira is Budapesten.

A közösségi közlekedést naponta használók aránya a járvány előtti 49 százalékról 37 százalékra csökkent, míg a BKV-t teljesen elkerülők száma 5 százalékról 9 százalékra emelkedett – tájékoztatott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb, őszi kutatásáról hétfőn.

Az MTI összefoglalója szerint a járvány hatására visszaesett az igény a taxitársaságok szolgáltatásaira is Budapesten. A taxikat legalább havonta igénybe vevők aránya (11 százalék) ugyan nem változott, de az alkalmanként taxizók száma csökkent. Más eszközök (autó, kerékpár, robogó) használata sem növekedett, ami azt jelenti, hogy az emberek összességében kevesebbet közlekednek a fővárosban. A kutatás szerint ez elsősorban az otthoni munkavégzéssel töltött munkanapok emelkedő számának köszönhető.

A válaszadók harmada úgy vélte, a járvány teljes lecsengése után is kevesebbet fog közlekedni a fővárosban – legyen szó akár saját eszközről, akár közösségi közlekedésről –, a változás tehát tartósnak ígérkezik.

Mobiljegyet a megkérdezettek negyede vásárolt már, ez a megoldás a fiatalok körében a legelterjedtebb: a 16-18 évesek 39 százaléka, a 19-28 évesek 37 százaléka, a 45 év felettieknek viszont csak a 14 százaléka váltott ilyen jegyet.

A legmodernebb közlekedési eszközök használata egyelőre mérsékeltnek mondható: a Budapesten közlekedők ötöde vett már igénybe autómegosztó-, és negyede bicikli-, roller- vagy robogómegosztó-szolgáltatást – olvasható a közleményben.

A Budapesten közlekedők 17 százaléka kifejezetten, 48 százaléka viszonylag elégedett volt azzal, ahogy a BKK reagált a pandémiára, a MÁV esetében 11 és 37 százalék adott ilyen válaszokat. A Fővárosi Önkormányzat teljesítményével 14 százalék volt kifejezetten és 36 százalék viszonylag elégedett – közölték az MTI érdeklődésére.

A kutatást szeptemberben készítette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából a Trend International Market Research Kft. Az online kérdőíves felmérést 1000 fős mintán végezték a 16 évesnél idősebb budapesti lakosok, illetve a budapesti agglomerációban élők körében.

Legnépszerűbb cikkeink