Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megduplázta földbirtokait az ötödik kerületi polgármester, de miből?

Létrehozva:

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere érkezik a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésére a Városháza dísztermében 2018. június 13-án | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Szentgyörgyvölgyi Péter vagyonnyilatkozatában szereplő bevallott jövedelme nem fedezi az ugyanott bevallott vagyongyarapodást.

Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatait átböngészve nem találni a közel 30 hektár pénzügyi fedezetét – írja a 24.hu. Szentgyörgyvölgyi Péternek az elmúlt években annyival nőtt bakonybéli földvagyona, hogy mára közel 60 hektárnyi területet birtokol összesen. A 2018 elején leadott nyilatkozata szerint a belvárosi polgármester bruttó 997 ezer forintot kapott havonta polgármesterként. Ez nagyjából évi nettó 8 millió forintot jelenthet. Egyéb bevétele, cége, üzleti tevékenysége nem volt. 49,6 millió forint megtakarítással rendelkezett. A tartozása 40,93 millió forint volt, magánszemély és bank felé. 

Ehhez képest két évvel később Szentgyörgyvölgyi megtakarításai 56,68 millió forintra nőttek, mindeközben tartozása 38,73 millióra csökkent. Vagyis amíg 2018-ban és 2019-ben hozzávetőleg 16 millió forintnyi jövedelme lehetett, sikerült hétmillióval növelnie a befektetéseit, illetve 2,2 millióval csökkentenie tartozását. Azaz „minden más” kiadásának ki kellene jönnie a fennmaradó hétmillió, azaz két évre számolva havi 300 ezer forintból (ide számolva a több mint százezres költségtérítését is).

Csakhogy a két vagyonnyilatkozat leadása közt Szentgyörgyvölgyi vásárolt még közel 25 hektár földet Bakonybélben. 

A lap számításai szerint annyi erdőt, rétet, illetve legelőt Bakonybélben, amit Szentgyörgyvölgyi összevásárolt, 23,3 millió forintért lehetett megvenni 2019-ben, mindezt a bevallott 16 millió forintnyi jövedelemből.
A 24.hu megkereste az V. kerület vezetését is, hogy magyarázatot adjanak arra, miből tellett a polgármesternek bakonyi birtokainak megvásárlása, de választ nem kapott a kérdéseire.

Az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselői a cikk megjelenése után közleményben tudatták, hogy az kerületi képviselő-testület illetékes szakbizottságának szerdai ülésén kezdeményezni fogják a fideszes polgármester vagyonnyilatkozatainak vizsgálatát. Emellett a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottságához fordulnak, ugyanezen kéréssel. A polgármesternek  –

 mint a közgyűlés tagjának – a 2019-es önkormányzati választások óta eddig két ízben kellett nyilatkozatot leadnia és épp a lap által vizsgált évekről.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink