Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tenisztörténelem: a selejtezőből indulva nyerte meg az US Opent, 127 helyet javított a világranglistán

Létrehozva:

Fotó: AFP / Timothy A. Clary

A 18 éves Emma Raducanu a szombati fináléban két sima szettben múlta felül Leylah Fernandezt.

A kanadai születésű, román apától és kínai anyától származó Raducanu első női játékosként jutott a selejtezőből indulva a végjátékba, hogy aztán szettveszteség nélkül nyerje meg a tornát. Erre legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben.

A profik 1968-as beengedése óta a szombati volt ráadásul az első olyan GS-döntő, amelyben két helyezetlen teniszező lépett pályára, a győztes pedig Marija Sarapova 2004-es wimbledoni diadala óta a legfiatalabb GS-bajnoknak mondhatja magát.

Raducanu a meccset követi interjúban elárulta, mindig arról álmodozott, hogy Grand Slam-tornát nyer, és mivel most sikerült, ez egy valóra vált álom számára. A 18 éves játékos egyébként nem számolt azzal, hogy győzhet a tornán, hiszen a csapata már két héttel korábban lefoglalta a repülőjegyeket vissza Angliába.

„Azt hiszem, amit nagyon jól csináltam ezen a tornán, az a nyomásgyakorlás volt azokban a pillanatokban, amikor nagyon kellett” – nyilatkozta később a győztes, akinek Erzsébet királynő is gratulált a közösségi oldalán.

A brit Daily Mail rögtön arról írt, hogy a fiatal teniszezőből A-listás sztár lehet, és milliárd dollárokat érő márkává lehet alakítani. Az Instagramját például a hétvégén egyetlen éjszaka alatt több mint félmillióan kezdték követni, és már leszervezték az első Vogue magazinos fotózását is.

A világranglista élén egyébként változatlanul az ausztrál Ashleigh Barty áll, akit a fehérorosz Arina Szabalenka követ, viszont a japán Oszaka Naomi lecsúszott a képzeletbeli dobogó harmadik fokáról az ötödik helyre, miután a cseh Karolina Pliskova és az ukrán Jelina Szvitolina is megelőzte. A hetedik helyről viszont a huszadikra csúszott vissza a kanadai Bianca Andreescu, a US Open 2019-es bajnoka.

A top 200-ban továbbra is öt magyar szerepel, közülük a tíz helyet visszacsúszott – a US Opentől csípősérülése miatt távolmaradó – Babos Tímea található a legelőkelőbb helyen (136.), az év utolsó Grand Slam-tornáján a selejtezőből főtáblára jutó Gálfi Dalma mindössze egy ponttal lemaradva már szorosan ott van a nyomában, miután 14 helyet javított. Gálfihoz hasonlóan előrelépett Udvardy Panna és Bondár Anna is, Jani Réka viszont visszacsúszott.

MTI / Aradi Péter

Legnépszerűbb cikkeink