Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Államosítás a belvárosban

Létrehozva:

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről.

Így reagált csütörtöki közleményében a Belváros önkormányzata Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének. A kormány három, jelenleg a főváros tulajdonában álló, kiemelt közterületet kíván ellentételezés nélkül államosítani: a Podmaniczky Frigyes teret, a Vörösmarty teret és a Széchenyi István teret, értesült a hvg.hu. A kiemelt közterületek a tervek szerint augusztusban először az állam tulajdonába, majd szeptembertől a a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe kerülnének.  

A sajtóhírekre reagálva Karácsony Gergely alkotmányellenesnek nevezte az ellentételezés nélküli államosítást és az erről szóló törvény elfogadása esetére pert ígért. Valamint Facebook posztjában feltette a kérdést: „Mégis, mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?”

A kisajátítás jogi hátterét megalapozó megoldás a hvg.hu információi szerint egy pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel egy, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvényben, a kormány számára készült javaslat ötletgazdája pedig valójában a volt V. kerületi fideszes polgármester, Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda. A törvényjavaslat a 2013-as lex Margitszigethez hasonló jogi megoldás, amivel a XIII. kerülettől az akkor Tarlós István által vezetett fővároshoz kerültek területek.

A tervezet új közösségi terek megteremtésével, zöldterületek fejlesztésével és „a belvárosi lakosság életminőségének javításával” indokolja az államosítást, míg az V. kerület a jelenlegi közleményében arról ír, hogy a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. „A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk” és véleményük szerint évek óta elhanyagoltság jellemezte a népszerű köztereket.

Ha július közepéig a parlament nyári, rendkívüli ülésén elfogadják a tervezetet, a Podmaniczky tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi tér tulajdonjogával együtt azok bérbeadásának joga is az V. kerületi önkormányzathoz kerülne. Vagyis, a Belváros határozná meg a közterek bérleti díjait (például a karácsonyi vásárosok díját a Vörösmarty téren), és a bevétel is a kerület kasszájába folyna be, nem pedig a fővároshoz. A főváros pedig egyszerre esne el a kieső bevételek ellentételezésétől, és mentesülne a fenntartás költségeitől.

Legnépszerűbb cikkeink