Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Mától nyilvános a politikusok legújabb vagyonnyilatkozata. Értelmetlenségüket, azonban pontosan mutatják azok a számok, amelyek döntéshozóink vagyonára mutatnak. 

Miközben Völner Pált azzal gyanúsítják, hogy 83 millió forint kenőpénzt fogadott el Schadl Györgytől, a végrehajtói kar előzetesben ülő elnökétől, a legújabb vagyonnyilatkozata szerint tavaly eltűntek a volt miniszterhelyettes megtakarításai. A 2020-as bevallásában még 8,5 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítás és 3,5 milliónyi készpénz szerepelt. A legújabb nyilatkozatában már szó sincs megtakarításokról, és a készpénze is csak kétmillió forint van.

Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából  kiderül, hogy ő és Lévai Anikó visszafizette a tavaly még 882 110 ezer forintos hitelt, amely eredetileg 20 millió forint volt. Orbán azért a vagyonnyilatkozatában feltüntette a XII. kerületi lakást, amely fele részben az övé, és a felcsúti házat, amely teljes egészében az ő tulajdona.

Az évről évre leadott vagyonnyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a 2010 óta hatalmon lévő magyar miniszterelnök egyébként is az egyik legszerényebben élő parlamenti képviselő. 

Több mint százmillió forinttal ugrott meg Gyurcsány Ferenc értékpapírokban elhelyezett megtakarítása: 2020-ban 823 451 181 forintot tüntetett fel vagyonnyilatkozatában az értékpapírokban elhelyezett megtakarítás, vagy egyéb befektetés rubrikában, a friss vagyonnyilatkozatában azonban ez az összeg már 928 666 063 forintra rúg. Elfogyott a banki megtakarítása: míg tavalyi vagyonnyilatkozatában az állt, hogy hitelintézeti számlakövetelése forintban 861 663 forint, devizában pedig – forintértéken vezetve – 1 635 151 forint, friss vagyonnyilatkozatában egyik érték helyén sem tüntetett fel egy forintot sem.

2021-ben Gyurcsány jócskán költött viszont kimutatása szerint irodai felszerelésekre: vett három íróasztalt, három „görgős konténert”, három kétajtós szekrényt, valamint három görgős karfás munkaszéket is, mindezekért összesen pedig 492 810 forintot fizettek. 

A vagyonnyilatkozati rendszer azonban évtizedek óta több sebből vérzik, és sok esetben nem ad teljes képet a politikusok vagyoni helyzetéről. A képviselők házastársai által leadott vagyonnyilatkozatok nem nyilvánosak, más közvetlen családtagjaik vagyonosádásáról pedig egyáltalán nem kell nyilatkozniuk a politikusoknak, a szüleik vagyonáról sem, amelyet a későbbiekben a képviselők örökölhetnek.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink