Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már látszanak az új frakciók

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A kisebb ellenzéki pártoknak is sikerülhet frakciót alakítaniuk, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a Fidesszel közös listán induló KDNP-nek lesz-e önálló képviselőcsoportja, de valószínűleg erre a kérdésre igen a válasz.  

A 199 fős Országgyűlésben frakciót legalább öt képviselő alakíthat. Utoljára 2019-ben módosított a kétharmad a frakcióalakítási szabályokon, ekkor az volt a cél, hogy a mandátumot szerző képviselők a megbízatásukat annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássák el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerték.

A legnagyobb frakciója a Fidesznek lesz, de egyelőre nem hallottunk hírt arról, hogy szövetségessükkel, a Kereszténydemokrata Néppárttal közösen alkotnak képviselőcsoportot – eddig mindig külön tették. Ők összesen 135 mandátumot szereztek.
Az ellenzék – a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – összesen 56 parlamenti helyen osztozik, ebből a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója, őket követi kilenc-kilenc képviselővel a Jobbik és a Magyar Szocialista Párt. A Lehet Más a Politika csak négy képviselőt juttatott be a parlamentbe, mégis tudnak frakciót alakítani: az ellenzéki listás tárgyalásokon ugyanis úgy egyeztek meg, hogy a DK kvótájából kapnak plusz egy helyet, amennyiben az egyéni és listás mandátumokból nem jön össze a frakcióalakításhoz szükséges öt.

A másik kispárt, a Párbeszéd volt még kérdéses: hét képviselőjelöltjük állt rajthoz, és négyen nyertek a körzetükben, viszont nagyon kikapott Lázár Jánostól Márki-Zay Péter, aki az előválasztás előtt kötött megállapodás értelmében a Párbeszéd frakciójába ült volna, ha felveszi a mandátumát. Az ellenzéki politikus a Telexnek úgy fogalmazott: Hódmezővásárhelyre fókuszál a következő négy évben. „A vásárhelyiekért fogok dolgozni a következőkben, ennek fényében döntök a parlamenti mandátumról” – mondta a lapnak, ami alapján arra lehet következtetni, hogy nem ül be a parlamentbe. Ha sem ő, sem Karácsony Gergely nem veszi fel listán szerzett mandátumát, akkor egyedül Berki Sándor juthat még az egyéni képviselők mellett a Párbeszéd frakciójába. Berki egyike annak a három roma képviselőnek, akiknek a parlamenti mandátumához ragaszkodott Márki-Zay Péter. A Párbeszéd közölte, hogy az ellenzéki megállapodás értelmében párbeszédes képviselők kapják meg Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mandátumát, amennyiben ők nem veszik fel. A főpolgármester helyett várhatóan Szabó Rebeka zuglói alpolgármester ül be a parlamentbe.

A szélsőjobboldali, számos kérdésben a kormányt támogató Mi Hazánk bőven az öt százalékos küszöb felett, 6,3 százalékos listás szavazataránnyal jutottak be a parlamentbe, ahová összesen hét képviselőt küldhetnek, nekik tehát nem lesz gondjuk a frakcióalakítással.

Csák Gergely

Legnépszerűbb cikkeink