Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egyetlen nap marad az ülésszakból

Létrehozva:

Szavaznak a képviselők a gyermekvédelmi tárgyú népszavazásról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. | Fotó: MTI / Kovács Attila

Ezen a héten lesz az országgyűlési választás előtti utolsó parlamenti ülésszak.

Az eredetileg négy naposra tervezett ülést szinte az utolsó pillanatban, a pénteki házbizottsági ülésen módosították, három napot is töröltek.

Az április 3-i országgyűlési választásig már csak egyszer ül össze az országgyűlés, március 10-én, de azon a napon kétszer is. A dolog érdekessége, hogy eredetileg a márciusi ülésszak március 7. és 10. között négy napon át tartott lett volna, ám a házbizottsági ülésen arról döntöttek, hogy ebből három napot törölnek. 

Mindenesetre találgatásokra adhat okot, hogy miért rövidült le negyedére az ülésszak hossza. Az okok között valószínűleg szerepelhet, hogy így nem kell a kormánynak vagy a miniszterelnöknek minden interpellációra vagy az azonnali kérdésekre válaszolnia.

Így március 10-én, az egyedüli ülésnapon délelőtt három érdeklődésre számot tartó téma lesz napirenden: az egyházaknak juttatott anyagi támogatások módosítása, Tóth Csaba szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztése, valamint a köztársasági elnök megválasztása.

Erre a tisztségre Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalint, a volt családügyi minisztert jelölték a Fidesz-KDNP képviselői, az ellenzéki pártok pedig a Jobbik által javasolt Róna Péter közgazdászt állították ki (mint ismeretes, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Iványi Gábor lelkészt látta volna szívesen ebben a pozícióban). A két jelöltnek a házszabály szerint 15-15 perce lesz, hogy a Ház előtt beszédet mondjon.

Március 10-én este nyolc órakor rendkívüli ülés zárja az országgyűlés munkáját, az ukrajnai helyzetről és az orosz–ukrán háborúról tárgyal majd a Tisztelt Ház.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink