Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Kun Anna és Nagy Dávid is ezüstérmet szerzett a WestEnd párbajtőr Grand Prixen

Létrehozva:

Nagy Dávid (j) a finn Niko Vuorinen elleni asszó közben a WestEnd párbajtőr Grand Prix verseny elődöntőjében a BOK csarnokban Budapesten 2022. március 6-án. | Fotó: MTI / Illyés Tibor

A budapesti BOK Csarnokban rendezett versenyen a nők mezőnyében 210, a férfiaknál 271 versenyző lépett pástra. 

A női versenyzők a Sákovics Józsefről elnevezett emlékversenyen mérték össze tudásukat. 

A főtáblán kiemeltként szereplő Kun Anna az első asszóban magabiztos sikert aratott a kolumbiai Maria De Los Angeles Jaramillo Quevedo ellen, majd három tus különbséggel verte a dél-koreai Li Hje Int, azután pedig ráadástussal a hongkongi Vivian Kongot. 

A negyeddöntőben a csapatban világ- és Európa-bajnok észt Kristina Kuuskkal találkozott, hamar előnybe került, 5-3-ra, 8-5-re, majd 12-7-re vezetett, végül 15-9-re nyert. A fináléért egy másik észttel, Katrina Lehisszel vívott, aki a tokiói olimpián csapatban arany-, egyéniben bronzérmes volt. Kun az első két szakaszban nem tudott vezetni, a harmadikban viszont 7-7 után aktív és bátor vívással sorozatban három tust adott, majd a felzárkózó Lehist tartani tudta, és az utolsó másodpercekben újabb találatokat elérve 14-11-re nyert. 

Az Alberta Santuccio elleni döntő sokáig szorosan alakult, de az olasz az utolsó bő percben pontosabb volt, sorozatban adta egylámpás találatait, és 15-7-re győzött.

„A döntő asszóra elfáradtam, nem tudtam úgy összpontosítani, mint a nap folyamán addig. Próbálkoztam, de nem sikerült. Pozitív élmény a mai nap, minden asszóból tudok tanulni” – mondta a döntő után Kun Anna, aki most először jutott a legjobb négy közé a világkupa-sorozatban.

A férfiaknál a Kulcsár Győző-emlékversenyt rendezték meg, itt a magyarok közül Nagy Dávid szerepelt a legjobban, aki a két olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciát, Daniel Jérent-t és Yannick Borelt is búcsúztatta, előbbit 14-13-mal, utóbbit pedig 15-8-cal. Ezután Andrásfi Tibort (15-8) és a kazah Ruslan Kurbanovot (15-10) is legyőzte. 

Az elődöntőben az előzőleg két magyart búcsúztató finn Niko Vuorinen sem tudta megállítanni, szoros asszót vívtak, Nagy 12-11-gyel lépett tovább, majd a döntőben London olimpiai bajnokával, Ruben Limardo Gasconnal csapott össze. Az első két szakaszban kiegyenlített volt az asszó, a 4-4-ről induló harmadikban viszont a rutinos venezuelai irányított, végül magabiztos, 13-5-ös győzelmet aratott.

„Nagyon kifárasztott a nap fizikálisan és mentálisan is. A döntőben két harmadon át bírtam, de azután nagyon jól vívott az ellenfelem” – nyilatkozta a csatát követően Nagy Dávid, aki Kun Annához hasonlóan először jutott a legjobb négy közé a világkupa-versenyen.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink