Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Veres Amarilla: Csapatmunka volt!

Létrehozva:

A győztes Veres Amarilla a kínai Csing Pien elleni asszó után a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtőr egyéni versenyének elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Tegnap szerzett aranyérmet a kerekesszékes vívók párbajtőrversenyében Veres Amarilla a tokiói paralimpián.

Olimpiai bajnokunk ezzel sporttörténelmet írt, ugyanis magyarként eddig csak Szekeres Pál tudott vívásban aranyat szerezni.

A nők A kategóriás küzdelmében – azaz a vívás szempontjából kevésbé sérültek között – Veres a csoportjából simán jutott tovább négy győzelemmel és egy vereséggel, ezzel együtt 16 fős mezőny hiányos 16-os tábláján így is vívnia kellett. Ott előbb az amerikai Shelby Jensent fölényesen verte, majd az orosz Alena Jevdokimovát nagy küzdelemben múlta felül, a fináléért pedig taktikus vívással győzte le a kínai Csing Pient.

A döntőben egy másik kínai vívóval, az öt éve, Rio de Janeiróban háromszoros paralimpiai bajnok Zsung Csinggel mérkőzött. A lendülete nem tört meg az utolsó asszóra sem, mert bár sokáig az ellenfele vezetett, 10-10-nél sikerült egyenlítenie a BVSC-Zugló 28 éves vívójának, aki rögtön ezután azzal került előnybe, hogy Zsung elemelkedett a székből, amiért büntetés járt. A következő akciónál Veres tusát vették el, hasonló okból, így 12-10 helyett 11-11 lett, de a következő találatot megint a magyar párbajtőröző adta, és onnan már csak nőtt a különbség.

„Nagy csapatmunka volt, egyedül nem sikerült volna” – nyilatkozta az újdonsült olimpiai bajnok. Arról is beszélt, hogy edzőjének, Kovács Ivánnak a taktikáját sikerült valóra váltania, elképzelték, hogyan kellene ennek kinéznie, hogyan kellene az ellenfeleket megverni és ez most sikerült. „Egyrészt nagyon büszke vagyok, hogy tökéletesen végre tudtam hajtani azt, amit előre megbeszéltünk. Másrészt pedig elkapott a flow és egyszerűen csak élveztem a vívást, ennek a kettőnek a kombinációja volt, amit lehetett látni” – tette hozzá.

„Az volt a taktika, hogy minél gyorsabban szerezzek találatot, nem megvárva azt, hogy ők kihúzzák hátra a távolságot. Igazából ebből volt egy kis meglepetésfaktor, mert eddig nem így vívtam velük, nem erre számítottak, nem erre készültek” – mondta. „Mindent megtettem az elmúlt öt évben a felkészülés során, az utolsó három évet a BVSC-ben végig dolgoztuk az edzőimmel. És nemcsak a vívóedzőimre gondolok, hanem az erőnléti felkészítőre is, a dietetikusra, a sportpszichológusra és mindenkire a klubban, aki hozzátett valamit is a felkészülésemhez” – hangsúlyozta a 28 éves vívó.

Edzője a sikert azzal magyarázta, hogy kockáztattak, és ez bejött. Másodjára viszont már el kellett gondolkodni, hogy újra megpróbálják-e ezt, mert a döntőbeli kínai ellenfél már tudta, hogy mire számíthat, de úgy döntöttek, még egyszer ugyanezt csinálják, és bejött, ráadásul úgy, hogy ezúttal hátrányból sikerült fordítani.

A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián – Barcelonában és Atlantában összesen háromszor –, ebben a sportágban tehát Veres Amarilla az első magyar női bajnok. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink