Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Aranyeső a BOK Csarnokban

Létrehozva:

A későbbi győztes Szilágyi Áron (j) és az olasz Luca Curatoli a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa döntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Szilágyi Áron és a csapat is aranyérmet nyert a hétvégi, budapesti férfi kard világkupa-versenyen, amelyen a 205 fős mezőnyben 22 hazai vívó indult az egyéni versenyben, a csapatok küzdelmében pedig 23 válogatott csapott össze.

A háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron a tokiói játékok után itthon, a Gerevich–Kovács–Kárpáti-viadalon tért vissza a nemzetközi porondra, és magabiztos vívással jutott el a legjobb négyig, előbb szaúd-arábiai ellenfelet győzött le simán, majd meggyőző teljesítménnyel búcsúztatta válogatottbeli csapattársát, a korábbi világbajnok Szatmári Andrást. Harmadjára egyiptomi kardozó ellen nyert, a negyeddöntőben pedig négy tus különbséggel verte az olasz Luigi Samelét, akivel a, tokiói olimpia döntőjét vívta.

Az elődöntőben Szilágyi a Tokióban bronzérmes Kim Jung Hvannal vívott, és fordulatos küzdelemben 15-14-re győzött, a fináléban pedig már sokkal könnyebb dolga volt: az olasz Luca Curatolit úgy verte meg, hogy 9-2-re, majd 13-6-ra is vezetett ellene, végül 15-7-tel hozta a mérkőzést, és ezzel az aranyérmet.

„Hat kemény ellenfél, a második egyből csapattársam, a világbajnok Szatmári András. Minden asszó más volt. Szám szerint az elődöntő alakult a legszorosabban, de a legnehezebb is ez volt, nehezen találtam Kim vívásának ellenszerét. Ugyanakkor sokat jelentett a közönség buzdítása” – nyilatkozott Szilágyi Áron, pályafutása nyolcadik világkupa-sikere után.

A csapatok a Zarándi Csabáról elnevezett versenyben mérkőztek meg egymással. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összeállítású magyar válogatott az első fordulóban nem lépett pástra, így a legjobb 16 között kapcsolódott be a küzdelmekbe. Ott a spanyolokat könnyedén, tizenöt tussal verte a csapat, majd a negyeddöntőben az irániaknál izgalmas ütközetben nyolccal bizonyult jobbnak úgy, hogy az összecsapás közepén még az ellenfélnél volt az előny.

Az elődöntőben meglepetésre nem az olimpiai és világbajnok dél-koreaiakkal kellett vívni, mert az ázsiaiak kikaptak a románoktól, a mieink pedig nagyon magabiztosak voltak, kilencből nyolc asszót megnyertek, csak az első után voltak hátrányban, folyamatosan növelték előnyüket és tizenöt tussal győztek.

Az aranyéremért a franciák következtek, jóval szorosabb mérkőzésen. Az első három párharc után 15-12-re vezetett az ellenfél, majd a negyedik párban Szatmári 8-2-es eredménnyel fordított. Az ütközet kétharmadánál 30-26 volt az állás a magyarok javára, a folytatásban pedig még sikerült is növelni az előnyt, a vége így 45-38 lett, tehát teljes magyar sikerrel zárult a budapesti világkupa-verseny.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink