Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A legmagasabb magyar állami kitüntetést vehette át Karikó Katalin és Szilágyi Áron

Létrehozva:

A Magyar Szent István Rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

Annak, aki a kutatói pályát választja, nincs szüksége hobbira – hangsúlyozta az MTI-nek Karikó Katalin, aki vasárnap vehette át a Magyar Szent István Rendet Novák Katalin köztársasági elnöktől Esztergomban.

A legrangosabb állami díjjal Karikó Katalin Magyarország és a magyar tudomány hírnevét világszerte erősítő, a legkiválóbb magyar szellemi hagyományokat folytató, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos pályáját, különösen több évtizeden át kitartóan végzett, a gyógyítás új dimenzióit megnyitó kutatómunkáját ismerték el.

Karikó Katalint pályája során többször előfordult, hogy állásából elbocsájtották, illetve lefokozták. Úgy véli, élete során azért találkozott sok buktatóval, mert folyamatosan a megismerés vágya hajtotta, nem arra koncentrált, hogy szert tegyen az előléptetéshez vagy a kutatási támogatások elnyeréshez szükséges ismertségre.

Fiatalokkal beszélgetve azt szokta mondani, ha valaki reflektorfényre vágyik, menjen színésznek vagy színésznőnek, ha azt szeretné, megmondják neki, mit csináljon, legyen katona, de ha feladatokat szeretne megoldani, problémákon elgondolkodni, válassza a tudományos pályát.

A kutatói munka korántsem olyan izzadtságszagú mint kívülről látszik, hanem nagyszerű érzés, folyamatos intellektuális kaland, amiért még fizetést is kapunk, ha nem is sokat – jegyezte meg.

Az alázatosan elvégzett munkában hisz Szilágyi Áron és abban, hogy a sikerhez feltétlenül szükséges a hosszú távú elköteleződés. A háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó is átvehette vasárnap a Magyar Szent István Rendet.

Szilágyi Áron Magyarország és a magyar sport jó hírnevét világszerte erősítő, a legnemesebb magyar sporthagyományokat követő, ifjú korától egyéni és csapatszinten is kivételes nemzetközi sikereket hozó sportolói pályafutása, valamint a fiatal tehetségek támogatása iránt elkötelezett, a kiemelkedő fizikai és mentális teljesítmény mellett sportszerűségből és emberi tartásból is mintául szolgáló életpéldája elismeréseként kapta a Szent István Rendet.

Már tizenhét évesen úgy terveztem, hogy addig vívok, ameddig jólesik, ameddig szeretem ezt csinálni. Hosszú pályafutást terveztem, és az egyik legnagyobb öröm az életemben, hogy ez összejön – nyilatkozott a Vasas 33 éves klasszisa, aki 17 esztendősen lett először felnőtt világbajnok.
Arra a kérdésre, hogy mi segítette őt a leginkább az egyedülálló eredmények elérésében, kiemelte: „Nagyszerű emberekkel találkoztam, akik segítették a pályafutásomat és a felkészülésemet évről évre. Ha nem a Vasas vívótermébe visz le édesanyám kilencévesen, nem Gerevich Györggyel találkozom, aki a nevelőedzőm lesz vagy az ő tragikus halála után nem Somlai Bélához kerülök, akkor valószínűleg, sőt biztosan nem futok be ilyen pályafutást.”

Szilágyi Áron a motivációt illetően elmesélte, hogy pár hete, amikor újra világbajnokságot nyertek a csapattal, ugyanazt érezte a verseny előtt és az öröm pillanataiban is, mint 17 évesen. Ugyanolyan motivált vagyok, nem sok minden változott. Élsportolóként gondolkoztam fiatalon, és most is, megmaradt bennem ez az eltökéltség, ez az elszántság. Nekem ez egyfajta hivatástudatom, eszerint élem az életem, örülök, hogy 33 évesen is kitart még ez a lelkesedésem – tette hozzá.

„A szüleimtől és a családomtól olyan értékrendet kaptam, amibe nem fér bele a csalás vagy a trükkökkel, hamisan megszerzett győzelem” – emelte ki a sportoló, hozzátéve, hogy a sport és azon belül a vívás szerinte rengeteg olyan értéket hordoz, amelyet a fiatalok a mai világban máshol nem könnyen kapnak meg. Visszautalt a fair play tiszteletére, illetve arra, hogy az embernek alázatosan kell dolgoznia, és hozzátette, meg kell tanulni tisztelni a nagyobb tudású, eredményesebb, idősebb versenyzőket, edzőket, szakembereket, meg kell tanulni küzdeni a célokért, egyáltalán képessé kell válni arra, hogy célokat tűzzön ki maga elé az ember és azokért keményen dolgozzon.

Szilágyi Áron kiemelte, hogy számára nagyon fontos Magyarország képviselete. „Én minden nemzetközi versenyemen a címeres mezt húzom magamra és Magyarországot képviselem. Nagyon jó azt megélni, hogy a világban bárhova utazunk, a magyar kardvívókat ismerik, tudják, hogy hagyományosan eredményes csapat a miénk, olyan elődökkel, mint Fuchs Jenő vagy Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf. Mi ezt az örökséget igyekszünk szépen gondozni, és vinni tovább, amit ránk hagytak az elődök. Én ezt át is érzem, nagyon nemes feladat” – mondta.

A fiataloknak azt üzeni: merjenek nagyot álmodni, mert a sport olyan terület, amelyben ha valaki alázatosan, keményen, hosszú időn keresztül képes dolgozni, a legnagyobb álmok is valóra válhatnak.

A legmagasabb magyar állami kitüntetésnek számító Magyar Szent István Rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A kitüntetést 2013-tól augusztus 20-án adományozza a köztársasági elnök (aki tisztségénél fogva maga is kitüntetett). A Magyar Szent István Rendnek nincsenek osztályai, nők is megkaphatják, de a jelvény ugyanolyan, mint Mária Terézia korában volt.

Az eddigi kitüntetettek: 2013-ban Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó és Lámfalussy Sándor (1929-2015) közgazdász, bankár, az „euró atyja”, 2014-ben Kertész Imre (1929-2016) Nobel-díjas író és Rubik Ernő Kossuth-díjas építészmérnök, feltaláló, 2015-ben Polgár Judit olimpiai bajnok nemzetközi sakknagymester és Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző-karmester. 2016-ban Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes és Makkai Ádám (1935-2020) Kossuth-nagydíjas és Kossuth-díjas költő, nyelvész. 2017-ben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. 2018-ban Demény Pál György demográfus, 2019-ben Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, 2020-ban Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikus, 2021-ben Lovász László Abel-díjas, Széchenyi-nagydíjas matematikus, az MTA volt elnöke, valamint Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas és Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, az MTA volt elnöke, 2022-ben Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Rofusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze.

(Kiemelt kép: MTI / 168.hu montázs)

Legnépszerűbb cikkeink