Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karikó Katalin továbbra is esélyes a Nobel-díjra

Létrehozva:

Fotó: MTI / Cseke Csilla

Az orvosit másnak adták, de a kémiait még mindig megkaphatja.

A 2021-es orvosi Nobel-díj esélyeseként emlegették a magyar Karikó Katalint, azonban a díjat az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja.

A hőmérséklet és a tapintás érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért két tudós, az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be a stockholmi Karolinska Intézetben. A kettős felfedezései előtt még megválaszolásra várt az az alapvető fontosságú kérdés, hogy miként válik elektromos impulzussá az idegrendszerben a hőmérséklet és a tapintás – írja az MTI.

„A mindennapi életünkben biztosra vesszük ezek érzékelését, de hogyan keletkeznek az idegi impulzusok a hőmérséklet és a nyomás észleléséhez? Ezt a kérdést válaszolták meg az idei Nobel-díjasok” – írták az illetékes bizottság indoklásában.

David Julius molekuláris neurobiológus a chili paprika csípős, égető érzést keltő alkotóelemét használta egy olyan szenzor azonosításához a bőr idegvégződéseiben, amely hőhatásra reagál. Ardem Patapoutian molekuláris biológus, idegtudós pedig nyomásra érzékeny sejteket használt szenzorok egy olyan új osztályának felfedezésében, amelyek mechanikai stimulációra válaszolnak a bőrben és a belső szervekben. Ezen átütő felfedezések beható kutatásokat indítottak el, amelyek révén gyorsan bővültek arról szóló ismereteink, hogy az idegrendszer miként érzékeli a hőt, a hideget és a mechanikai ingereket.

„A kitüntetettek fontos hiányzó láncszemeket azonosítottak az érzékeink és a környezet közötti komplex kölcsönhatás megértésében” – tették hozzá.

A Nobel-díjakat egyébként október 4. és 11. között jelentik be, ma a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Utóbbi Nobel-díjat még mindig elnyerheti Karikó a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztéséért. A magyar kutatóbiológus, biokémikus a Forbes-nak a győztesek kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy őt nem érdeklik a díjak, szerinte azok nem lényegesek. Mint mondta, a legnagyobb örömöt számára a kutatás izgalma adja, valamint az a tudat, hogy a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyításban fontos platform technológia létrejöjjön.

Legnépszerűbb cikkeink