Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb rangos kitüntetés Karikó Katalinnak

Létrehozva:

Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton 2021. augusztus 31-én. A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológust, biokémikust, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját, a mainzi BioNTech alelnökét, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docensét ábrázoló falfestményt a szeptember 9-én kezdődő Brain Bar jövőfesztivál szervezői készíttették | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A Covid-19 betegségre adott tudományos válasz példa nélküli, a 2022-es év díjai közül kettőt olyan felfedezésekért adtak, amelyek jelentős szerepet játszottak ebben a válaszban – olvasható a díj honlapján.

Karikó Katalin kutató biológust, biokémikust a Szilícium-völgy Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért – jelentették be csütörtökön

Az új típusú koronavírus ellen hatásosnak bizonyuló, a Pfizer/BioNtech és a Moderna által kifejlesztett innovatív vakcinák Karikó Katalin és Drew Weissman több évtizedes munkásságán alapulnak. A széles körű szkepticizmus ellenére a két díjazott tudós bízott az mRNS-terápiák lehetőségében, és olyan technológiát hoztak létre, amely nemcsak a koronavírus ellen jelenleg folyó harcban létfontosságú, hanem számos kór – a HIV-en kívül autoimmun és genetikai betegségek, daganatok – ellen hatékony jövendőbeli vakcinák vagy kezelések ígéretét is hordozza – írták a méltatásban. 

Hozzátették: a vírus szinte azonnali azonosítása és leírása, a vakcinák gyors kifejlesztése, valamint az új vírusváltozatok folyamatos figyelemmel kísérése lehetetlen volna a szintén díjazott Shankar Balasubramanian, David Klenerman és Pascal Mayer által kifejlesztett új generációs genetikai szekvenálási technológiák nélkül.

Karikó Katalin augusztus 20-án Áder János köztársasági elnöktől megkapta a Széchenyi díjat is, „Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként”. Júniusban Reichstein-éremmel, a gyógyszerészeknek adható legrangosabb svájci tudományos díjjal jutalmazták a tudós tevékenységét. Ez erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin Nobel-díjat kaphat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink