Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Folytatódott a sztrákjhullám a közoktatásért

Létrehozva:

Résztvevők A sztrájk alapjog! - nagy kockásinges találkozó című demonstráción 2022. március 19-én, a Kossuth Lajos téren, Budapesten. | Fotó: Dimény András

A tanárok helyzetének javításáért tüntettek tanárok és diákok szombaton délután a Parlament előtt „A sztrájk alapjog! – nagy kockásinges találkozó” címmel. A felvonulók a sztrájkhoz való jogot, a jobb munkafeltételeket, a terhek csökkentését és azonnali bérrendezést követeltek a kormánytól.

A demonstrációt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Tanítanék mozgalom, a Ne dolgozz ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a VDSZ Szakszervezet tartotta, amin nagyságrendileg 5-10 ezren vettek részt.

A tüntetést megelőzően a szakszervezetek hónapokig tárgyaltak a kormánnyal követeléseikről – eredménytelenül. Majd a január végén megtartott figyelmeztető sztrájkot a Fővárosi Ítélőtábla utólag jogellenesnek nyilvánította. Ezt követően a kormány rendeletben vette el a pedagógusoktól az érdemi sztrájk lehetőségét azzal, hogy meghatározta, milyen még elégséges szolgáltatásokat kell biztosítaniuk a pedagógusoknak még egy sztrájk alatt is. Ennek hatására megmozdultak a pedagógusok, egy hónapon keresztül minden nap megtagadták a munkát az ország valamelyik intézményében. Március 16-án, szerdán határozatlan idejű pedagógussztrájk indult. A kormányrendelet a mai napig érvényben van, ez ellen tiltakoztak a tanárok és a diákok.

Az első felszólaló Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint a kormány több energiát fektetett az elégedetlenkedés kifejezésének megakadályozásába, mint az ígéretei betartásába. Kifejtette, hogy érdemi változás a közoktatás területén 2014 óta nem történt. Mint elmondta, szerdán 20 ezren sztrájkoltak, és csak azért ennyien, mert az intézményvezetők sok helyen megakadályozták a pedagógusok csatlakozását azzal, hogy több intézményben tanítás nélküli munkanapot rendeltek el. A PDSZ a sztrájktörvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, és ha ott nem járnak sikerrel, készek a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára vinni az ügyet.

A rendezvényen felszólaló Nagy Ervint kitörő taps fogadta. A színművész szerint a tanárok a magyar értelmiség utolsó védőbástyái. Lelkesítő beszédében 12 pontban foglalta össze követeléseiket. Nagy Ervin mellett felszólalt még Boros Péterné az MKKSZ nevében, Schermann Fruzsina, az ADOM diákmozgalom vezetője, valamint Ungvári Sára tanárjelölt. Taskovics István, a TBDSZ elnöke beszédében a tanárok és a parlamenti képviselők fizetését hasonlította össze. A FreeSZFE Egyesület videóüzenetével szolidaritásáról biztosította a tüntetőket. A szervezők április 1-jére szoridaritási koncertet szerveznek noÁrral közösen, akinek a klipjét a tüntetés végén lejátszották.

A demonstrációra reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében köszönetet mondott a tanároknak, „akiknek elsöprő többsége gondolta úgy, hogy nem a sztrájknak van itt az ideje háború idején”.

444 / Portfolio / PH

Legnépszerűbb cikkeink