Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ságvári Pál: Megfelelőek az energiatartalékok

Létrehozva:

A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A földgáz és a villamosenergia iránti igényeket is maradéktalanul fedezik a hazai rendszerek – mondta a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent interjúban Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese, aki úgy vélekedett, Magyarország kiváló infrastruktúrával rendelkezik és földgáztartalékai is megfelelőek.

Ságvári Pál elmondta, hogy az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta folyamatosan figyelemmel kísérik, milyen sérülések érték az ukrán áram- és gázrendszert, kritikus elemet eddig nem ért nagy problémát okozó támadás, ráadásul az európai szolidaritás az energetika területén is erős: március 16-án az ukrán és a moldáv villamosenergia-rendszert csatlakoztatták a kontinentális európai rendszerhez, hogy segíteni tudják a területek energiaellátását. Az eredeti cél az volt, hogy Ukrajna csak 2024-ben csatlakozzon az európai szinkronrendszerhez, ám a háború átírta a forgatókönyvet, és a kétéves felkészülési idő két hétre rövidült. Elmondta azt is, hogy a hazai villamosenergia-ellátás biztonságát a szinkroncsatlakozás közvetlenül nem veszélyeztetheti.

Az interjúból kiderült, hogy a hazai gázellátással egyelőre nincs baj, a földgáz továbbra is zavartalanul, a szerződések szerint érkezik. A tárolókban 1,25 milliárd köbméter földgáz van, ez a teljes kapacitás 20, az éves fogyasztás 13 százaléka, vagyis a szezonnak megfelelő szintű. Ebből 900 millió köbméter a stratégiai készlet, amihez csak vészhelyzetben kell hozzányúlni, tehát van vésztartalék is. 

Azzal kapcsolatban, hogy a tárolói töltöttség elmarad az előző évek azonos időszaki szintjétől, azt mondta, a tárolói szint a sok éves átlag szerinti, vagyis a kereskedők jól kiszámolták, hogy megfelelő biztonsági ráhagyással éppen elfogyjon a fűtési szezon végére. A jogszabály szerint a lakosság téli fogyasztásának 60 százalékát kitevő gázmennyiséget kell elhelyezni a tárolókban a fűtési szezon kezdetéig, ezen felüli beavatkozásra most nem lát indokot a hivatal. Olyan forgatókönyvvel sem számolnak, amely szerint hozzá kellene nyúlni a stratégiai készlethez.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink