Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapesten a kardvilág szeme

Létrehozva:

Szilágyi Áron (j) ünnepel, miután győzött a georgiai Sandro Bazadze (b) ellen a férfi kardozók egyéni versenyének elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. | Fotó: MTI / Illyés Tibor

Nagy és erős mezőny indul a hétvégi Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi egyéni kard, illetve a vasárnap sorra kerülő Zarándi Csaba csapat világkupán.

A hazai szövetség szerdai tájékoztatása szerint ukrán, fehérorosz és orosz vívók nem érkeznek a magyar fővárosba, de a világranglista első húsz helyezettje közül tizenhat így is itt lesz, köztük a teljes dél-koreai válogatott az olimpiai és világbajnok csapatával, valamint a tokiói olimpia első négy helyezettje: Szilágyi Áron, az olasz Luigi Samele, a grúz Sandro Bazadze és a dél-koreai Kim Jung Hvan. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi mellett pástra lép az ötkarikás bronzérmes magyar csapat további három tagja, az egyéni világbajnok Szatmári András, valamint Decsi Tamás és Gémesi Csanád, továbbá a teljes magyar utánpótlás élvonal.

Közel három év után láthatják a nézők itthon a kardozókat, mert a 2019-es budapesti világbajnokság után a 2020-as kard világkupa elmaradt, a tavalyit pedig zárt kapuk mögött rendezték meg a koronavírus-járvány miatt. Most viszont élőben is meg lehet nézni a versenyt a BOK Csarnokban.

Szilágyi a tokiói játékok után itthon tér vissza a nemzetközi porondra, mivel korábban elmaradt a varsói és a padovai világkupa-verseny is. A szövetség honlapjának előzetese szerint Szilágyi Londonban és Budapesten készült, jó állapotban érzi magát, s kiemeltként szombaton, a legjobb 64 között kezd.

Decsi András vezetőedző emlékeztetett: az elmúlt évihez kicsit hasonló a helyzet, ezúttal is elmaradtak a versenyek, így a magyar válogatott a szezon során most lép először pástra legerősebb összeállításában.

„Nagyon várjuk a hétvégét, de a jelek szerint így van ezzel mindenki, mivel nagyon nagy mezőny érkezik. Abban természetesen biztos vagyok, hogy mindenki a legjobbját akarja nyújtani a hétvégén, aztán hogy ez mire lesz elég, azt ebben a helyzetben nagyon nehéz megmondani” – idézte őt a hunfencing.hu oldal.

Az egyéni kard világkupa-versenyen pénteken 10 órától kezdődik a selejtező, szombaton 10 órától  a főtábla asszói következnek, a négyes döntő pedig 15 órakor kezdődik. Vasárnap 9 órától a csapatoké a pást, a bronzmeccset fél háromra, a döntőt háromnegyed négyre tervezik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink