Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Márki-Zay: Orbán bűnrészes

Létrehozva:

Az Egységben Magyarország egy háborúellenes tüntetést szervezett az Orosz Nagykövetség elé, aznap amikor Putyin megtámadta Ukrajnát, Budapesten, 2022. február 24-én. | Fotó: Palágyi Barbara

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje volt Fiala János vendége a 168.hu oldalon futó KeljFelJancsi! műsorban péntek reggel. Beszéltek az orosz-ukrán háborúról, az államfőjelölésről és az MSZP-s ügyekről is.

„A Fidesz minden NATO- és EU-szankciót megszavazott eddig, és nemcsak hogy jóváhagyták a fegyverszállítást, magyar gépek is részt vesznek a műveletben. A kormány teljes mértékben megvalósította, amiről én korábban beszéltem, bár a mondanivalómat kiforgatták” – mondta pénteken Fiala Jánosnak Márki-Zay.

Az ellenzéki politikus ismét felvetette, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek van felelőssége abban, hogy Oroszország meg tudta támadni Ukrajnát, mivel úgy véli, Orbán Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekei miatt vétózta az Ukrajna NATO-tagságát. Fiala János szerint Orbán kommunikációjából az látszik, hogy hárítja az ukrajnai háború miatt kialakult helyzetet. Márki-Zay ezzel egyetértett, úgy véli, ennek oka a kormány eddigi hintapolitikája, továbbá felhozta, hogy a Fidesz pár hete még Orbán Viktor „moszkvai békemisszióját ünnepelte”. Hozzátette: szerinte a felvételeken úgy tűnik, a miniszterelnök felbosszantotta Putyint, és úgy véli, Orbán olyan kérést kaphatott, amit a magyar miniszterelnök elutasított. 

Az ellenzék köztársaságielnök-jelöltével kapcsolatban Márki-Zay úgy fogalmazott: „Azt kell elfogadni, hogy ez egy sokszínű, demokratikus közösség. Több név vetődött fel, konszenzussal neveztük ki Róna Pétert” – jelentette ki, majd megerősítette, hogy a Jobbik számára kevésbé volt elfogadható Iványi Gábor lelkész jelöltsége.

Ezután az infláció és a jelenlegi gazdasági helyzet került szóba. Márki-Zay úgy véli a Fidesz olyan intézkedéseket hozott a választásokig, amelyek további problémákat okoznak április után a gazdaságban, kiemelve a benzinár-stop kárát.

Szijjártó Péter külügyminiszer kijelentéséről, hogy a Sberbank az EU-szankciók egyik áldozata, azt mondta az ellenzéki politikus, hogy az európai gázellátást biztosítani kell, és kiemelte, hogy erre vonatkozóan sem Oroszország, sem a nyugati országok nem hoztak drasztikus lépést. Mást, például a pénzügyi szektor érintő szankciók hátrányait be kell vállalnunk, hisz az EU így döntött – mondta. A műsor végén szóba került Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Tóth Csaba ügye is. „Meg kell tudjuk, mi történt pontosan, és a büntetőjogi felelősséget mindenkinek vállalnia kell” – jelentette ki Márki-Zay. A műsor végén az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mindenkit arra buzdított, hogy április 3-án menjen el szavazni.

Legnépszerűbb cikkeink