Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbán: Ez a mi ügyünk

Létrehozva:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik a NATO rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. február 25-én. | Fotó: MTI / Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az orosz-ukrán háborús helyzetet és Magyarország szerepét elemezte. 

A miniszterelnök szerint jelenleg Magyarország a menekültek egyik fő menedéke, és a magyar kormány rengeteg feladattal néz szembe: határvédelem, katonai egységek felkészítése, menekültfogadás, humanitárius és nemzetbiztonsági teendők. Rengetegen maradnak itt, mert nincs hova menniük, és nekik a kormány három hónapra ellátást biztosít. Ezt követően azonban csakúgy, mint a magyar munkanélkülieknek, piaci, illetve közmunkát kell vállalniuk. Nem tudja megmondani, mire várnak Brüsszelben a pénzügyi segítség tekintetében, de a miniszterelnök szerint „nem kell várni senkire, mert ez a mi ügyünk, a mi bajunk, és Magyarország meg fogja oldani”. 

Mint mondta, Magyarország egyértelműen abban érdekelt, hogy ez a vita tárgyalásos úton minél hamarabb rendeződjön, mert a háború és a szankciók fő kárvallottjai a szomszédos országok, többek között Magyarország lesz. Hangsúlyozta, hogy most a V4-ekre nehezedik a teher, és velük kell közös menekültpolitikát kialakítani. 

2016-ban indult egy haderőfejlesztési reform Magyarországon, amely Orbán Viktor szerint most nagyon jól jön, mert a szövetségesek csak akkor segítenek, ha az ország saját erővel is rendelkezik. „Aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved” – magyarázta. Megnyugtatta a magyarokat: bár még nem végeztek teljesen a munkával, Magyarország már elég erős ahhoz, hogy a nyugati szövetségesekkel együtt garantálni tudja a magyarok biztonságát. „Betonszilárdságú biztonságunk van” – jelentette ki. Hozzátette, egy esetben lehet baj: amennyiben belesodródunk ebbe a háborúba, amelynek elkerüléséhez stratégiai nyugalomra intett mindenkit. Mint mondta, ezért nem támogatja a fegyverek és a katonák küldését Ukrajnába, és kritizálta az ellenzék erre irányuló javaslatait. Szerinte az ellenzéki oldal „tudtán kívül a háború oldalán áll”. Azt is kiemelte, a magyar nemzet érdekeit most fontosabbnak tartja a választási kampánynál.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink