Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Eltűnhet a kenyér a boltokból

Létrehozva:

Képünk illusztráció: A solymári Hel Pékségben készült, a Szent István-napi kenyér címet elnyert Solymár gyöngye nevű kenyér az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnepről tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 3-án. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Semjén Zsolt benyújtotta a Nagy István agrárminiszter nevével ellátott szabályt, ismertebb nevén a beszolgáltatási törvényt.

A tervezet célja a nagy élelmiszerláncok helyzetének nehezítése, valamint a hivatalos indoklás szerint az élelmiszer pazarlás csökkentése.

Az új törvény értelmében a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszerláncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Pennyn Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak – méghozzá 48 órával a minőségmegőrzési határidő lejárta előtt. Mindez azt jelentené, hogy többé nem lehetne kenyeret, zsemlét vagy más pékárut kapni a nagy élelmiszerláncoknál. Ezeknek a terméknek ugyanis 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis amint kijön a kemencéből a kenyér, már 48 órával a minőségmegőrzési végdátum előtt járunk, vagyis fel kell ajánlani az államnak (ingyen) a termékeket.  

A javaslat szerint karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszerkereskedők által felajánlott ételeket a rászorulók részére. A felajánlott élelmiszerek elosztásának koordinálására pedig új szervet hoznának létre, Élelmiszermentő Központ néven. A 100 százalékban állami tulajdonú nonprofit vállalkozás feladata lenne a felajánlások országos koordinációja, de emellett információgyűjtést- és megosztást is végezne, valamint segítene a kiskereskedők élelmiszer-hulladék csökkentési tervében foglaltak megvalósítását is. Nagy István tárcavezető szerint az új rendszer célja az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, ami hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez és a teremtett világ megóvásához

A cégek eddig sem dobtak ki tömegesen élelmiszert, eddig is hasznosították, csak ezt elsősorban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével, valamint a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, önkormányzatokkal és állatmenhelyekkel összefogva tették.

Legnépszerűbb cikkeink