Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lázár János: Patrióta fordulat kell a kereskedelemben

Létrehozva:

Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Fidesz országgyűlési képviselője beszédet mond a Magyarok Kenyere program idei Békés megyei záró adományátadó rendezvényén Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központjában 2020. október 21-én. | Fotó: MTI / Rosta Tibor

„Abcúg a diszkontokkal!”

A magyar államnak akár beavatkozással is, de tennie kell azért, hogy teljesen magyar élelmiszerlánc legyen, amiben egymásra épül magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő. „Abcúg a diszkontokkal” – mondta Lázár János volt kancelláriaminiszter.

A fideszes politikus  a Portfoliónak adott interjújában kifejtette: a koronavírus-járvány és az energiaválság alatt is szembesült Magyarország azzal, hogy bármikor veszélybe kerülhet az ország ellátása. Mint mondja, fontos lenne, hogy a „21. század első évtizedében az önrendelkezés mellett az önellátását is visszaszerezze Magyarország”. Lázár kifejti, hogy a függetlenség ma azon múlik, „kitől vesz fel hitelt, kitől vásárolja az energiát és az élelmiszert napi szinten” az ember, illetve az állam. Éppen ezért, állítja, nagy volumenben jó minőségű alapanyag-termelésre van szükség, például a sertéshús és tejtermelés területén önellátónak kell lennünk, erre ma az ország nem képes, egyedül a csirkehús terén szereztük vissza a szuverenitásunkat. „Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak” – fogalmazott a kormánybiztos, aki szerint a magyar üzleti szereplőknek fel kellene ismerniük, hogy ami jó a Spar, a Lidl vagy az Aldi tulajdonosának, annak jónak kell lennie a magyarnak is. 

Lázár  szerint az államnak patrióta módon kellene beavatkoznia az élelmiszer alapanyag előállításba és a kereskedelembe is. 

Arra a felvetésre, hogy az Aldi már be is jelentette, hogy a jövőben kizárólag magyar friss húst fog értékesíteni, Lázár azt mondta: „ez csak PR, aki elhiszi, naiv”. A hódmezővásárhelyi politikus hátrányosnak nevezte azt a helyzetet, hogy magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer-diszkontlánc még 30 évvel a rendszerváltás után sincs Magyarországon. Lázár szerint éppen ezért a kereskedelemben is szükség lenne egy patrióta fordulatra. Hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is ellenezné, hogy az elszabadult élelmiszerárakat kormányzati lépésekkel tartsák kordában, szerinte ugyanis a piac működésébe egy ponton túl beleavatkozni nem szabad. 

Lázár János azt is kifejtette, hogy a szerinte a következő évtizedekben nem a gáz és olaj, hanem az édesvíz lesz a legfontosabb stratégiai kincs, márpedig szerinte a Kárpát-medence olyan édesvíz és termőföld-készlettel rendelkezik, amilyennel más térség nem. 

Legnépszerűbb cikkeink