Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony Gergely válaszolt Lázár János javaslatára

Létrehozva:

A főpolgármester jó iránynak nevezte a közlekedésért felelős miniszter tarifaközösség-ajánlatát, a vármegye- és országbérletek fővárosi elfogadását, illetve a Budapest-bérlet megőrzését kedden a Facebook-oldalán.

A Lázár János bejelentéseire reagáló videójában Karácsony Gergely azt mondta: a vármegye- és országbérletek elfogadása, illetve a Budapest-bérlet megőrzése „jó irány”. A kérdés az, hogy mik a részletek – tette hozzá. „Számunkra csak és kizárólag olyan megállapodás lehet elfogadható, amely egyszerre jelent a kormánynak és a fővárosnak is pluszforrásokat a közösségi közlekedés jobb finanszírozásához” – hangoztatta a főpolgármester.

Kifejtette, Lázár János bejelentését úgy tudja értelmezni, hogy egy óriási lépést tesznek közösen a 2019-es választási programjának végrehajtása érdekében, hiszen abban szerepelt az, hogy a 14 évnél fiatalabbak ingyen használhassák a közösségi közlekedést, és az is: Budapesten és az agglomerációban egységes, tarifaközösségen alapuló bérlet- és jegyrendszert kell kialakítani a városon belüli és kívüli szolgáltatásokra.

A főpolgármester azt mondta, bár az ő felvetését a kormány nem akarta felkarolni, reméli, hogy „a saját minisztere felkarolása után” ez a programpont valóban meg is valósulhat.

Közölte: az elkövetkező hetekben hosszú szakmai, konstruktív tárgyalásokra készülnek, amelyek során meg tudják határozni, hogy „egészen pontosan hogyan tudunk elszámolni majd a közösen szerzett bérletbevételekből”. Hiszen a közös szolgáltatások mellé közös bevételmegosztásra is szükség van – fűzte hozzá Karácsony Gergely, aki megismételte: „jó az irány, a részleteken múlik”, hogy meg tudják-e kötni a megállapodást.

Azt mondta, két dolgot tudnak vállalni: az új rendszerrel a budapestiek nem járhatnak rosszul, tehát meg kell őrizni minden olyan közlekedési lehetőséget, amelyet a Budapest-bérlet rendszere biztosít. Továbbá az a céljuk, hogy ne csak a budapestiek járjanak jól, hanem mindenki, aki Budapesten közlekedik.

Karácsony Gergely kijelentette: ha sikerülne megállapodni a bérletek elfogadásáról, valamint a költségek és a bevételek megosztásáról, akkor tovább lehetne lépni az egységes agglomerációs közösségi közlekedési rendszer kiépítése felé, azaz hogy „gyakorlatilag egy regionális BKK-t” hozzanak létre, amely „nemcsak Budapestet, hanem az egész közép-magyarországi régiót szolgálja”.

A főpolgármester szólt arról is: a minisztérium részéről az elmúlt hetekben és hónapokban nem érkezett olyan tárgyalási javaslat, amely a Budapest-bérlet jelenlegi rendszerének fenntartását szolgálta. Csak olyan javaslat érkezett, amely „egyszerre volt rossz a budapestieknek és egyszerre volt a rossz a budapesti önkormányzatnak”, hiszen a Budapest-bérlet megszüntetését indítványozták – emelte ki Karácsony Gergely, leszögezve: ilyen megállapodást Budapest főpolgármestere nem köthet.

Kitért arra is, hogy az állam tizenkét százalékot kap a Budapesten keletkező jegybevételekből, és nem egy százalékot, mint ahogy azt Lázár János mondta. Karácsony Gergely megjegyezte azt is, hogy az állami hozzájárulás a fővárosi közösségi közlekedési finanszírozásához „nem miniszter úr kénye-kedve szerint történik”, hiszen arról a költségvetési törvény rendelkezik.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. Fotó: Karácsony Gergely FB-oldal)

Legnépszerűbb cikkeink