Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megnyílt Budapesten a Banksy kiállítás!

Létrehozva:

A kiállítás a titokzatos Banksy eddigi életművéről ad átfogó képet.

Világhírű és rejtélyes – Banksy, a modern művészetek határainak feszegetéséről ismert, a mai napig névtelen bristoli születésű graffitiművész és festő kiállítása megnyílt Budapesten. A „The World of Banksy” kiállítás 2024. május 3-tól először lesz megtekinthető Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben. A kulturális és történelmi műemlék falai mögött az ünnepelt street art szupersztár, több mint 100 műve kerül bemutatásra, úgy ahogy eddig még soha: graffitik, fényképek, videóinstallációk és különféle anyagokra, mint például vászonra, szövetre, alumíniumra, forexre és plexire készült lenyomatok, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze – írja oldalán a The World of Banksy.

Hogy kicsoda Banksy az továbbra is titok

„Az utca a festővásznam” című kiállítás a titokzatos művész, Banksy eddigi életművéről ad átfogó képet. Markáns üzenetei, reflektációi a világ aktuális történéseire a hazai sztárokat is inspirálta, egy hatalmas falra írták fel, nekik milyen üzenetük van a társadalomnak. A világ leghíresebb láthatatlan graffiti művésze, Banksy munkássága jóval túlmutatnak a falra fújt graffiti alkotásokon, a gondosan megalkotott technika, a mögöttes, érthető, néha mellbevágó üzenetek, logikai és kommunikációs csavarok teszik egyedivé a világ egyik legismertebb kortárs művész portfólióját. Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubaj után a kiállítás most Budapestre érkezett, és a május 2-i vörös szőnyeges megnyitón a hazai sztárokra is mély benyomást tett.

Ki is valójában Banksy? Egy személy vagy egy csapat? Férfi, nő? Hogyan választja ki a helyszíneit, mit gondol a művészetről, miért figyel oda a világ a szavára? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a május 3-án nyíló kiállításon, amely egészen szeptemberig lesz látható Budapesten, majd folytatja az útját Velencébe, Nápolyba és New Yorkba.

(Kiemelt képünkön: a Banksy által inspirált „Flower Vomit” installáció a Banksy Múzeumban, Krakkóban, Lengyelországban 2024. január 20-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül.)

Legnépszerűbb cikkeink