Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

350 millió forint jut idén a vallásos könnyűzene támogatására

Létrehozva:

A pályázaton belföldi és határon túli együttesek is pályázhatnak.

Idén is százmilliókkal támogatja a kormány a vallásos zene alkotóit. Ahogyan azt Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta:

Az idén is 350 millió forint áll rendelkezésre a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működésének támogatására, pályázni június 6-án éjfélig lehet.

Hozzátette, a 2019-től létező Vallásos könnyűzenei programban idén a hangszervásárlás és -felújítás mellett már a vallásos tematikájú zenei rendezvények megvalósítására is lehet pályázni az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül.

A program indulása óta csaknem nyolcszáz szervezet és több mint 1700 magánszemély jutott hangszerhez vagy a tevékenységéhez szükséges technikai eszközhöz, és több mint 270 település templomi orgonáját tudták felújítani a korábbi támogatásoknak köszönhetően. Tavaly 502 magánszemély és szervezet nyert támogatást, profik és kezdők egyaránt.

A kérelmeket magánszemélyek, civil szervezetek, gazdasági társaságok, egyházak, egyházi fenntartású intézmények, helyi kisebbségi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint települési önkormányzatok nyújthatják be, a támogatási időszak másfél évre szól, idén januártól 2025. június 30-ig.

A program a modern irányzatokat éppúgy magában foglalja, mint a gospelt, a spirituálét vagy a folkrockot.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen elmondta, immár hatodik alkalommal írták ki a programot, amelyre a határon túlról is lehet pályázni. Felidézte, az egyházi könnyűzene a hatvanas-hetvenes években Sillye Jenő vezetésével indult el Magyarországon, és akkor a tiltott kategóriába tartozott, ezért az egyházi zenekarok mind felszerelésben, mind lehetőségeikben háttérbe voltak szorítva, támogatást nem kaptak.

Nem először jutnak támogatáshoz a zene képviselői

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzését célzó programot indít a kormány Muzsikáló Magyarország néven. Az egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásból ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segítenék.

A támogatott zenekarok hetente négy napon, naponta három órán keresztül játszhatnak az általuk választott vendéglátóhelyeken. A pályázatra 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és zenekari tagok jelentkezhetnek május 27-ig.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink