Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Világbank 723 millió dolláros költségvetési támogatási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára

Létrehozva:

Ukrán tűzoltók dolgoznak egy tüzérségi támadásban megrongálódott toronyháznál Kijevben 2022. február 26-én. | Fotó: MTI/EPA / Szerhij Dolzsenko

A pénzt a „gazdasági vészhelyzetből való kilábalás finanszírozására” fordíthatja az ukrán kormány.

A Világbank a teljes összegen belül 489 millió dolláros segélycsomagnak adott zöld jelzést, amiből 350 millió dollár a hitel, további 139 millió dollárt pedig pénzügyi garanciaként különítenek el. Ukrajna ezen felül egyebek között 134 millió dollárnyi támogatást is kap – áll a közleményben. A Világbank jelezte, hogy a következő hónapokban 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő Ukrajnának.

Pár napja a Világbank bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette minden oroszországi és fehéroroszországi programját Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt. A fejlesztési bank már 2014-ben, a Krím annektálásának évében felhagyott Oroszország hitelezésével és az orosz gazdaságba való befektetéssel. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői közös nyilatkozatban ítélték el az ukrajnai háborút. Az IMF vezetője, Kristalina Georgijeva támogatásáról biztosította Ukrajnát, és bejelentette, hogy az eddigi hitelprogramon túl gyorsan további pénzügyi segítséget kíván nyújtani az országnak. Georgijeva szerint a háború gazdasági hatásai az egész világra kiterjednek, egyes országokat pedig súlyosan érinthetnek. 

Hétfőn Boris Johnson miniszterelnök is bejelentette, hogy a brit kormány újabb 175 millió font (84,4 milliárd forint) pénzügyi segélyt hagyott jóvá Ukrajnának; ebből 100 millió fontot London közvetlenül az ukrán kormánynak folyósít. Ezzel 400 millió fontra emelkedett a brit támogatás mértéke.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink