Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

1,4 milliárd dollár támogatásról dönt ma az IMF

Létrehozva:

EGY MEGRONGÁLÓDOTT ÉPÜLET UKRAJNA MÁSODIK LEGNAGYOBB VÁROSÁBAN, HARKIVBAN 2022. MÁRCIUS 3-ÁN | FOTÓ: SZERGEJ BOBOK / AFP

1,4 milliárd dolláros azonnali támogatással segítené Ukrajnát a Nemzetközi Valutaalap válaszul az orosz invázióra – közölte kedden este Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója. Az igazgatótanács ma dönt a javaslat elfogadásáról.

Az összeg az IMF által Ukrajnának decemberben kifizetett 700 millió dolláron, valamint az augusztusi IMF-juttatás részeként kapott 2,7 milliárd dollár sürgősségi tartalékon felül jár, derült ki a Financial Times által szervezett fórumon.

Ukrajna körüli helyzetnek és az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak „mellékhatásai” és „hosszú távú következményei lesznek”, ami elsősorban az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokat, valamint a nyersanyagárakat érinti – fejtette ki Georgieva. Elmondta, hogy az IMF munkatársai naponta egyeztetnek az ukrán hatóságokkal, hogy segítsenek nekik kezelni az orosz invázió által kiváltott gazdasági válságot, és mozgósítani a pénzügyi támogatást és forrásokat. A globális hitelező keresi a megoldást, hogyan lehetne a legjobban támogatni Ukrajna néhány közvetlen szomszédját, köztük Moldovát, amely segítséget kér – mondta Georgieva. Az igazgató szerint túl korai lenne megjósolni, hogy a háború, az Egyesült Államok és szövetségeseinek Oroszországgal szemben bevezetett átfogó szankciói milyen hatással lesznek a globális gazdaságra, de a recesszió „nagyon valószínű eredmény” – mondta.

Ugyancsak pénzügyi segélycsomagról döntött kedden a Világbank. Összesen 723 millió dolláros költségvetési támogatási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára a „gazdasági vészhelyzetből való kilábalás finanszírozására”. A teljes összegen belüli 489 millió dollár segélycsomagból 350 millió dollárt hitelként, további 139 millió dollárt pedig pénzügyi garanciaként különítenek el. Ukrajna ezen felül egyebek között 134 millió dollárnyi támogatást is kap. A Világbank 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő Ukrajnának a következő hónapokban.

Reuters / MTI

Legnépszerűbb cikkeink