Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orosz ütőeret vágott az olajembargó

Létrehozva:

AZ AMERIKAI PHILLIPS 66 OLAJFINOMÍTÓ LÉGIFELVÉTELE A NEW JERSEY ÁLLAMBELI LINDENBEN 2022. MÁRCIUS 8-ÁN | FOTÓ: TAYFUN COSKUN / ANADOLU AGENCY-AFP

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság betiltja az orosz kőolaj importját, az Európai Unió pedig fokozatosan megszünteti az orosz gázfüggőségét. 

Joe Biden amerikai elnök szerint az orosz olaj és gáz behozatalának tilalma „Oroszország gazdaságának fő ütőerét” célozza. Az energiaexport létfontosságú bevételi forrást jelent Oroszország számára, de a lépés valószínűleg a nyugati (és a magyar) fogyasztókat is érinti. Az amerikai elnök mögött kivételesen mindkét politikai oldal felsorakozott, hogy tegyenek többet az orosz invázió ellen. Az Egyesült Királyság 2022 végéig ugyancsak leállítja az orosz olajimportot. (A bejelentés napján Orbán Viktor éppen Boris Johnsonnal tárgyalt Londonban. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciókat nem szabad kiterjeszteni az olaj és a gáz területére.) 

Oroszország gazdasága nagymértékben függ az energiahordozók exportjától. Szaúd-Arábia és az USA mögött a világ harmadik legnagyobb olajtermelője. Az intézkedések bejelentése előtt Oroszország a világgazdaságra nézve „katasztrofális” következményekre figyelmeztetett, és közölte, hogy lezárhatja a Németországba vezető fő gázvezetékét.

Az USA olajimportjának mintegy 8 százaléka származik Oroszországból, míg az Egyesült Királyságban ez az arány 6 százalék. Ezzel szemben az EU sokkal jobban függ az orosz energiától, ezért az unió nem tiltotta be az importot. Az Európai Bizottság azt indítványozza, hogy az EU még 2030 előtt teljesen függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, az orosz gáz iránti európai keresletet még idén kétharmadával visszavágnák.

Oroszország válaszul bejelentette, hogy bizonyos nyersanyagok exportjának betiltását tervezi, márpedig Oroszország jelentős gabona- és fémexportőr.

Az ukrán konfliktus miatt a benzinárak máris rekordmagasságba szöktek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és szakértők szerint még magasabbra is emelkedhetnek. A tilalomnak még az alacsony orosz energiaimporttal rendelkező országok is érezni fogják a hatását, mivel az intézkedések valószínűleg megemelik az amúgy is magas nagykereskedelmi árakat. Az USA-ban, az EU-ban és az Egyesült Királyságban az infláció az egekbe szökhet, ami tovább növeli a háztartásokra nehezedő nyomást.

CNN / PH

Legnépszerűbb cikkeink