Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ez volt az idei magyarérettségi

Létrehozva:

Az érettségiző diákoknak üzent Orbán Viktor is.

Hétfőn reggel kilenckor a megújult formátummal kezdődött meg a magyarérettségi. Az első részre 90 percük van a diákoknak, a 40 pontot érő szövegértési feladatban A Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről és kódexekről szóló szövegét kapták a vizsgázók – írja az Eduline. Szintén a vizsga elején kell kitölteni a lexikális tudást mérő irodalmi műveltségi tesztet, itt Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepel. A vizsgázóknak egy lyukas szöveges feladatként többek között ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét, ezzel a feladatsorral összesen 20 pont szerezhető  –írja a Hvg. A középszintű magyarérettségi második felében Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját vagy Babits Mihály ars poeticajat kell elemezniük a diákoknak. A diákok két és fél órát kapnak az esszé megírására – írja a Telex.

„Lehetett volna az irodalmi kánonban hangsúlyosabb szerzőket is választani” – értékelte az Eduline-nak egy szaktanár az idei magyarérettségi irodalmi műveltségi tesztjét. Ebben a feladatsorban a vizsgázóknak egy lyukas szövegben ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét, ez a pedagógus szerint egyáltalán nem diákbarát. Hozzátette, a feladatok között szerepelt olyan szerző műve is, akit sokszor nem, vagy csak épphogy érintenek a tanórákon, ugyanis nem jut elég idő rá.

A következő napon, május 7-én, kedden matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Május 8-án, szerdán történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én, csütörtökön angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en; május 10-én, pénteken német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek.  Ahogy arról beszámoltunk, az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. A vizsgaidőszakban összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik.

Idéntől több ponton is változnak az érettségi szabályai

Melynek egyik sarokpontját az jelenti, hogy az egyetemeknek nagyobb beleszólásuk lesz abba, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen egyéb teljesítmények számítanak bele a felvételin elérhető 500 pontba. Újdonság lesz emellett az is, hogy az eddigi központi többletpontok helyett az egyetemek dönthetnek arról, milyen teljesítményre, körülményre adnak még további maximum 100 pontot a felvételizőknek. Ezen felül a felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimumponthatárt, de dönthetnek úgy is, hogy nem határoznak meg bejutási küszöböt. Továbbá változást jelent az is, hogy amíg korábban minimum egy középfokú nyelvvizsgáért lehetett többletpontot kapni a felvételi során, addig a felvételi szabályok módosításával néhány egyetem úgy döntött, hogy már az alapfokú (B1/A2) bizonyítványért is pluszpontot ad.

Helikopterező Szijjártó Péterrel kívánt sok sikert Orbán Viktor az érettségizőknek

„Ha mi túléltük, nektek is sikerülni fog! Hajrá érettségizők!” – írta Orbán Viktor a Facebook oldalán. Magáról és egyes kormánytagokról – Szijjártó Péterről, Pintér Sándorról, Szalay-Bobrovniczky Kristófról –, valamint Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltről és Vitályos Eszter kormányszóvivőről mutatta meg a ballagási fotóikat, majd utána egy-egy mostanában készült felvételt tett közzé róluk  –írja a Népszava.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink