Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nemzetközi bíróságra viszik a sztrájk ügyét

Létrehozva:

Fotó: PDSZ / Facebook

Bár Orbán Viktor beszédében számukra nem volt köszönet, a pedagógusok hallgatnak rá, előre mennek. A szakszervezetek nem riadnak vissza attól, hogy nemzetközi bíróságra vigyék a sztrájkügyet.

„Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is” – mondta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról az Orbán Viktor által jegyzett rendeletről, amely gyakorlatilag megtiltja a valódi sztrájkot az iskolákban. Gosztonyi Gábor szerint ez visszaélés a joggal, durván sérti a sztrájktörvényt és valójában szembemegy a Fidesz által alkotott Alaptörvénnyel, valamint az uniós jogrenddel is.

A szakszervezetek már tájékoztatták az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát, megkeresték az Oktatási Világszervezetet és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetét.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet elmondta, nem riadnak vissza, attól, hogy nemzetközi bíróság elé vigyék az ügyet. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár az elégséges szolgáltatásokról már nem is akar egyeztetni, mondván, azt a rendelet rögzíti. 

A szakszervezetek szerint a kormány ugyan a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozik, de rendelet köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Orbán Viktor szombati évértékelőjében viszont éppen arról beszélt, milyen jól megszervezte a kormány a védekezést. Meg is köszönte az emberfeletti munkát az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek, az oltási kampányok szervezőinek, az operatív törzs munkatársainak, Áder Jánosnak és feleségének. A tanároknak ezúttal nem.

A miniszterelnök nyáron a pedagógusnap alkalmából még jelest adott nekik is magatartásból és szorgalomból, azt írta: a járvány miatt nehezített körülmények dacára is példamutató munkát végeztek a vírus elleni küzdelemmel járó kényelmetlenségek és veszélyek dacára. Orbán a sztrájktárgyalások közepette írta alá a pedagógusok bérpótlékáról a rendeletét, amit 10 százalékos fizetésemelésként kommunikált, majd elismerte, hogy a pedagógusbérek alacsonyak, de rendezésüket 2023-ra halasztotta.

Népszava / PH

Legnépszerűbb cikkeink