Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

17 év fegyházat kapott Budaházy

Létrehozva:

Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. | MTI Fotó: Mohai Balázs

Tizenhét év fegyházra ítélte Budaházy Györgyöt terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék.

További öt vádlott 10 évnél hosszabb fegyházbüntetést, több másik vádlott 5 év körüli szabadságvesztéseket kapott, kettőt pedig felmentettek a vádak alól. 

A bíróság a helyszínen határozott Budaházy és több társa letartóztatásáról az ítélet rendelkező részének kihirdetése után, amit azonnal végre is hajtottak a büntetés-végrehajtás műveleti csoportjának golyóálló mellényes, maszkos tagjai. Budaházy szimpatizánsai kiabálással és füttyel reagáltak az eseményre, ezért a bíró kivezettette őket a tárgyalóteremből.

Ignácz György bíró indokolásában elemezte, hogy miért nem koncepciós perről van szó Budaházy György esetében, ahogy ezt a médiában egyes nyilatkozatokban megjelent. Mint mondta, a rendőrség ment az események után és „ömlöttek a bizonyítékok”, a vádlottak bűnösségét szokatlanul nagy mennyiségű bizonyíték támasztotta alá. Egyúttal a szervezet két tagja teljeskörű, a szervezet által elkövetett valamennyi bűncselekményre kiterjedő beismerő vallomást tett. A vádlottak bűnösségét továbbá levelezések, lehallgatások során szerzett információk, a merényletek helyszínén lefoglalt bombák és más tárgyi bizonyítékok is alátámasztották.
A bíró rámutatott, nem a vádlottakon múlt, hogy a terrorcselekményeknek nem lett halálos áldozata, ami már akár tényleges életfogytiglan kiszabását is indokolhatta volna. Az éveken át tartó bűncselekmény-sorozat kisebb rongálásokkal kezdődött, majd a vádlottak egyre durvább cselekményeket követtek el. Gyújtogattak, Molotov-koktélt, bombát készítettek és használtak.

A Fővárosi Törvényszék korábbi, 2016-os ítéletében terrorcselekmény bűntettében bűnösnek találta Budaházy Györgyöt és 14 vádlottat, az összesen 17 vádlott közül. Budaházyt akkor 13 év, a másodrendű vádlottat 12 év fegyházra ítélték. További négy ember 10-10, egy ember 9 évet kapott, a többiek pedig 5 év és 7 év 10 hónap közötti büntetést. Két vádlottat felfüggesztett börtönre ítéltek. Az ítélet ellen az ügyészség és a védők is fellebbeztek, ezután került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé, amely végül hatályon kívül helyezte az eredeti elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink